- hirdetés -

Sakk diákolimpiai bajnoki címe megvédése után az orosházi Leszkó Bence korosztályos magyar bajnoki címmel gazdagította eredményeit. A fiatal versenyzővel tekintettük át a jól indult esztendő eddigi történéseit.

Remekül kezdődött az idei év a 14 éves Leszkó Bence számára, aki az Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola 8. osztályos tanulója, szeptembertől pedig a Táncsics Mihály gimnázium diákja lesz. Lassan egy éve a Duocor-Makói SVSE igazolt játékosa, az NB II-es csapat megbecsült tagja. Idén is több felnőttversenyen szerepelt kiemelkedően, például megnyerte a Móra Kupát Kiskunfélegyházán, valamint a makói Pulitzer sakk emlékversenyt. Itt volt Bencének lehetősége szimultánt játszani Portisch Lajos olimpiai bajnok, nemzetközi sakknagymesterrel, ami döntetlennel végződött.

Újabb bajnokságot nyert Bence (Fotó: iskola)
Újabb bajnokságot nyert Bence (Fotó: iskola)

Az év egyik legkiemelkedőbb eredménye, hogy megvédte országos diákolimpiai bajnoki címét értékszámos kategóriában, ahol az ország legjobb, legképzettebb játékosai küzdöttek meg egymással. A versenyt Miskolcon rendezték április 13-14-én, több mint ötszázan ültek egyszerre asztalhoz, több korcsoportban, értékszámosok, és amatőrök külön-külön. Bence mezőnyében 40-en versenyeztek a bajnoki címért a két napos, 9 fordulós versenyen. Címvédése különösen értékes, mert korcsoportot váltott, 2003-asként a 2002-ben születettek között is nyerni tudott.

Diákolimpia után országos bajnokság

Az országos diákolimpia megnyerése után két héttel, április 29-30-án rendezték Hajdúböszörményben a Magyar Korcsoportos Egyéni Rapid Sakkbajnokságot, ahol Bence országos bajnok lett. A 14 éves korcsoportban 36 résztvevő indult a bajnoki címért, ő pedig veretlenül, fél pont előnnyel nyerte a 9 fordulós versenyt (egy hónapon belül megszerezte második országos bajnoki címét).

Erre a megmérettetésre felkészülését már Czebe Attila GM (nagymester) is segítette, Csúri László FM (FIDE mester) és Horváth Zsolt FM mellett.

– Nap mint nap az iskolai tanulmányok mellett foglalkozom a sakk minél mélyebb megismerésével, lelkiismeretes edzőim segítségével. Meghatározó és megtisztelő számomra, hogy Csom István nemzetközi sakknagymester, olimpiai bajnok több alkalommal is szakmai segítséget nyújtott. Egyik nagy példaképem Magnus Carlsen, aki egészen fiatalon lett világbajnok – válaszolja Bence.

Az ifjú sakkozó idén még több hazai és külföldi versenyen szeretné megmérettetni magát. Fejlődése érdekében komoly, erős versenyeken kellene indulnia, ezek azonban hosszúak, akár 7-10 naposak is lehetnek, ami jelentősen megnöveli a költségeket. Ezért bízik abban, hogy ezeket a sorokat segítő szándékú támogatók is elolvassák.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.