- hirdetés -

Emelkedett a véradók száma az év első negyedévében, az utóbbi időben egyre több fiatal csatlakozik a véradók táborához.

Megyei szinten is kiemelkedő Orosháza és kistérsége véradás tekintetében. A tavalyi év első negyedévéhez képest növekedett a véradók száma, ebben az évben a 13. hétig 30 véradáson 831-an jelentek meg, közülük 71-en első alkalommal adtak vért – emelte ki Tóth Zoltánné, a Magyar Vöröskereszt megyei igazgatója.

Orosházán aktívak a véradók
Orosházán aktívak a véradók

– Csodálatos bátorságról és segíteni akarásról tettek tanúbizonyságot a Táncsics gimnázium tanulói, amikor a közelmúltban, az iskolában szervezett véradáson 39-en jelentek meg, közülük 22-en először nyújtották a karjukat. A gimnázium a Magyar Vöröskereszt Bázisiskolája, ahol egyéb programokkal is kapcsolódnak a vöröskeresztes tevékenységekhez – tudtuk meg Tóth Zoltánnétól.

A cégek közül a Linamar Hungary Zrt. orosházi telephelyén és a Merian Foods Élelmiszeripari Kft.-nél szerveznek véradást, évente két alkalommal.
– Bár önzetlenül segítenek a véradók, de lehetőségeinkhez mérten igyekszünk megköszönni véradásukat. Gyopárosfürdő továbbra is biztosítja a fürdőbelépőket, valamint az orosházi önkormányzat is minden évben támogatja a területi véradó ünnepséget – idén 250 ezer forinttal –, ahol köszöntjük a sokszoros véradókat – hangsúlyozta a megyei vezető.

A Könd utcai véradó állomáson keddenként és csütörtökönként 8-12 óráig tartanak véradást, emellett egyéb rendezvényeken is várják a véradókat.

Emelkedett a véradók száma az év első negyedévében az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) adatai szerint is. A korábbi évek kedvezőtlen tendenciája megfordult, az elmúlt időszakhoz képest 1,5-2 százalékkal többen mentek vért adni, és a 18-25 éves korosztályban nőtt a véradók száma. Évente 400 ezer egység vért vesznek a véradóktól.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.