- hirdetés -

Hivatalosan is lezárta a téli üzemeltetési időszakot március 16-án a Magyar Közút Nonprofit Zrt., így elkezdődhetnek a kátyúzási, javítási munkálatok. Orosházán várhatóan áprilisban fognak hozzá a belterületi utak helyreállításához a városüzemeltetés szakemberei, akik már felmérték keletkezett hibákat.

Országosan több tízezerre tehető azoknak a kátyúknak a száma, amelyek veszélyeztetik az autók épségét. Zömmel az állami közútkezelő téli üzemeltetési időszakában, azaz november 10-e óta keletkeztek a mintegy 32 ezer kilométeres hazai úthálózaton. A cég szakemberei a balesetveszély megszüntetése érdekében eddig is végeztek ideiglenes javításokat hidegaszfalt felhasználásával, ezeknek azonban nem kedvezett az elmúlt hónapok időjárása, mivel a megfelelő kötéshez nulla fok feletti hőmérséklet szükséges.

A zsákos hidegaszfalt mellett hamarosan megkezdik a meleg aszfaltkeverék bedolgozását is (Fotó: Rajki Judit)
A zsákos hidegaszfalt mellett hamarosan megkezdik a meleg aszfaltkeverék bedolgozását is (Fotó: Rajki Judit)

A napokban nyitó melegaszfalt keverőüzemek már tartósabb javítási munkákra teremtenek lehetőséget. Az orosházi üzemmérnökséghez – a várost a szomszédos településekkel összekötő utakat, valamint a belterületi átkelési szakaszokat is beleértve – összességében 155 kilométer úthálózat tartozik.
– Általánosságban elmondható, hogy a közelmúltban felújított útszakaszokon – ilyen a 47. számú főút, valamint a Tótkomlós és a Kaszaper felé vezető út –egyáltalán nem szükséges még kátyúzási munkákat végezni.

Az idősebb, rosszabb állapotban lévő szakaszok közül kiemelkedik az Orosháza-Csanádapáca összekötő út Pusztaföldvár és Medgyesbodzás közötti szakasza, és a Szentetornya-Orosháza összekötő út itatásos hengerléssel készült része.

Ezeken kívül is szinte minden útnak van olyan lokális helye, ahol több fenntartási munka szükséges – tájékoztatott Velkei Lilla, Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője.

Orosházán 80 tonna aszfalt az előirányzat

A kátyúzási, lokális javítási munkákra a Magyar Közút Nonprofit Zrt. idén nettó 9,95 milliárd forintot költhet el, ez mintegy 146 ezer tonna aszfalt felhasználását teszi lehetővé. Az Orosházi járás területén hideg kátyúzó keverékből előre láthatólag 150-200, meleg aszfaltból 3-400 tonnát dolgoznak be a burkolati hibák javítására. A munkák ütemezetten folynak. Első körben a közvetlenül balesetveszélyes lokális hibákat szüntetik meg, majd általában az adott út forgalomnagysága határozza meg a sorrendiséget.

Az Orosházi Városüzemeltetési Zrt. is napokon belül megkezdi a kátyúk foltozását a polgármesteri hivataltól kapott lista alapján. A frekventáltabb, központi utcákban, illetve balesetveszélyes helyeken javítanak először. A munkálatokra mintegy 5 millió 700 ezer forintot biztosít az önkormányzat, amiből 80 tonna aszfaltot dolgoznak be az úthibákba a szakemberek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.