- hirdetés -

Szerda reggel nyolc órakor feloldották a makói kórház járványügyi zárlatát – jelentette be a helyettes országos tisztifőorvos szerdai budapesti sajtótájékoztatóján – írja az MTI.

Szabó Enikő elmondta, a zárlat feloldásánál figyelembe vették az epidemiológiai körülményeket, a betegség lappangási idejét és azt, hogy nem volt újabb kanyarógyanús eset az intézményben.

A szakember beszámolt arról, hogy a múlt heti adatokhoz képest kettővel, 54-re emelkedett a kanyarógyanús esetek száma. Tizenöt esetben már igazolták is a betegséget, 39-ben még folyamatban van a laboratóriumi vizsgálat, háromban pedig már korábban kizárták a kanyarót.

Kiemelte, országos járványveszély továbbra sincs, a kanyaró elleni oltóanyag (MMR-oltás) patikában elérhető. Ugyanakkor megemlítette, az oltást azoknak ajánlják, akik tudják magukról, hogy kanyaróval fertőzött országba utaznak és nincs védettségük a betegség ellen.

A Csongrád megyei járvánnyal kapcsolatban ötszáz oltást felhasználtak a rendelkezésre álló nyolcszáz adagból, és továbbra is vizsgálják a megyei egészségügyi dolgozók védettségét.

A tilalom alatt is kiegyensúlyozott volt az ellátás

Kallai Árpád a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó főigazgatója a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján elmondta, a térség lakóinak ellátását a környező intézmények – a hódmezővásárhelyi és az orosházi kórház, valamint a Szegedi Tudományegyetem klinikái – vállalták. A betegek ellátása a kapacitások maximális kihasználásával kiegyensúlyozott volt. A legszűkebb keresztmetszetet az intenzív terápiás ellátás jelentette, a makói zárlattal hat aktív ágy esett ki, így volt olyan páciens, akit a szentesi kórházban kezeltek – tudatta a szakember.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.