- hirdetés -

A kártevő kora tavasztól támadja az örökzöldeket, első hernyói éppen ezekben a napokban kezdenek ébredezni. Ez azt jelenti, hogy a védekezést is most kell elkezdeni.

Ebből a szempontból a legfontosabb teendő a folyamatos, hetenkénti ellenőrzés, valamint a bokrok belsejét is elérő, nagy nyomású permetezés.
– Az engedélyezett rovarölő szerek főleg a fiatal lárvák ellen hatásosak, tehát fontos, hogy minél előbb megkezdjük az irtásukat. A közterületi készítmények, így például a Dimilin 25 WP, Mospilan 20 SP, Decis Mega, Runner 2F, Steward 30 DF mind megfelelőek, de nagyon lényeges, hogy tapadásfokozó szert is keverni kell a permetléhez – tudtuk meg Hajdu Zoltántól, a Polgármesteri Hivatal környezetvédelmi ügyintézőjétől.

A selyemfényű puszpángmoly (Cydalima perspectalis) hernyója Forrás: dr. Csóka György
A selyemfényű puszpángmoly (Cydalima perspectalis) hernyója
Forrás: dr. Csóka György

Elmondta azt is, hogy aki nem tud, vagy nem akar küzdeni a mollyal, annak a csipkéslevelű magyalt, a tiszafát, az örökzöld mirtuszloncot, a törpe loncot, a télizöld fagyalt és a gömbtuját ajánlja telepítésre.

Fontos még, hogy a rovarok mellett a gombák is támadják a buxust. Ellenük most leginkább a lehullott lomb gondos összegyűjtésével, valamint a növény optimális életfeltételeinek biztosításával védekezhetünk.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.