- hirdetés -

Szép, napos szerda délelőtt fogadta a városi ünnepségre kilátogatókat, amelyet az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére tartottak a Kossuth-szobornál.

Az 1848. március 15-i forradalom 169. évfordulóján Polasek Klaudia mondhatta az ünnepi beszédet. A 20 éves lány volt az, aki az ünnepi beszédíró pályázaton elnyerte azt a lehetőséget, hogy a város elé lépjen és elmondja ünnepi gondolatait.

– Március 15. emléke mai napig a szívünkben él. A magyarság ennyi év elteltével is rendületlenül megünnepli ezt a napot, büszkén emlékezik az akkor történtekre – fogalmazott. – Azon az átlagosnak tűnő esős napon hatalmas erő rengette meg Pest utcáit. A nép és a pesti tömeg összefogott a szabadságért. Önbizalommal telve meneteltek az utcákon, élükön a márciusi ifjakkal és az egyetemistákkal – mondta beszédében Polasek Klaudia.

Polasek Klaudia mondhatta a beszédet az orosháziaknak (Fotó: Rajki Judit)
Polasek Klaudia mondhatta a beszédet az orosháziaknak (klikk a képre) Fotók: Rajki Judit

Úgy véli, ha cselekedeteink szívből szólnak, minden akadály legyőzhető. A márciusi ifjak fellépésükkel reményt keltettek az emberek szívében.

– Ez a remény éled újra minden év tavaszán a magyar emberekben, már több mint másfél százada. Ezt tükrözi az is, hogy évről évre feltűzzük kabátunk bal oldalára a szívünk fölé a kokárdát, melynek viselésével megmutatjuk, mennyire büszkék vagyunk őseinkre – emelte ki a fiatal lány.

A beszéd után a Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium diákjai adták elő ünnepi műsorukat, amelyet Koncsek Árpádné állított össze.

Ezt követően Dávid Zoltán polgármester és dr. Horváthné dr. Barta Edit jegyző, illetve Polasek Klaudia nyitotta a koszorúzók sorát, őket követték a politikai pártok képviselői, az intézmények igazgatói, az egyházak képviselői, a fegyveres testületek parancsnokai, a civil szervezetek tagjai és magánszemélyek. Az ünnepség az Orosházi Fúvószenekar előadásában a Szózat dallamaival zárult.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.