- hirdetés -

A kemény fagyok után februárban már engedett szorításából a tél. A Városüzemeltetési Zrt. munkatársai a jobb idő beköszöntével hozzáláttak a tavaszi teendőkhöz, a város zöld területeinek rendezéséhez, ahogyan a kiskertekben is megkezdődtek a munkák. 

Orosháza közterületein mintegy két hete kezdték meg a tavaszi munkákat az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. munkatársai, 15 fővel dolgoznak városszerte. Elsőként a cserje és rózsa ágyások rendbetételével foglalkoztak, azok visszavágásával, alakító metszésével, kitakarásával indult a tavasz.
– Hozzáláttunk, mert talán olyan erős fagy már nem jön, ami kárt tehetne és a friss hajtások még különben sem jelentek meg -tájékoztatott Magon Péter kertészeti ágazatvezető.

A városközpont megközelítőleg két hét múlva végeznek a tavaszi munkálatokkal a városüzemeltetés munkatársai (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
A városközpontban megközelítőleg két hét múlva végeznek a tavaszi munkálatokkal a városüzemeltetés munkatársai (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Mindezeken túl a lehullott avart és a tél által megnyomott növényzetet is most rendezik, takarítják. Az első ütem, azaz a város központi részének munkálataival körülbelül két hét múlva végeznek. Az egynyári virágok kiültetésének ideje még nem érkezett el, ezek általában április végén-május elején kerülnek ki.

A kiskertekben is előkerült a metszőolló

A város szépségét, jó közérzetünket a közterületek ápoltsága mellett a kiskertek is nagy mértékben meghatározzák. Ezekben szintén beindultak a tavaszi munkák. Még akik év közben kicsit kevesebbet is foglalkoznak a kertjükkel, ilyenkor, a hosszú tél után lelkesen kapják kézbe a szerszámokat.

A tevékenységek sorrendje persze itt fontos. Hegedűs Imrétől, a Mohácsi Mátyás Kertbarát klub alelnökétől kértünk segítséget az eligazodásban.
– Első tavaszi teendő a gyümölcsfák metszése. A tavalyi vízágakat, az össze-vissza nőtt apró ágakat vágjuk le, ritkítjuk meg, hogy levegőssé tegyük a lombkoronát. Be tudjon sütni a nap és legyen helye, levegője a leveleknek, terméseknek. Fontos a termés ritkítása is, különösen az almánál, de más gyümölcsfáknál is. Ha túl sokat hagyunk rajta, a gyümölcsök kisebbek, kevésbé ízletesek lesznek – emelte ki a több évtizedes tapasztalattal rendelkező szakember.

A cserjéket is ilyenkor metsszük (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
A cserjéket is ilyenkor metsszük (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Hozzátette, hogy ilyenkor metsszük a málnát, szedret, szőlőt, de pl. a rózsatöveket, cserjéket is, hangsúlyozva, hogy a lemetszett ágakat, egyéb növényi részeket ne égessük el, ne szennyezzük ezzel a környezetet, hanem gyűjtsük össze és vigyük ki a komposztáló telepre.

A Városüzemeltetési Zrt.-től kapott információink szerint a komposztáló telep március 16-án nyitja kapuit. A nyitvatartási idő nem változott: ünnepnapok kivételével szerdától vasárnapig 8-17-ig, óraállítás után 8-18-ig várják a komposztálható növényi részeket.

Másik nagyon fontos teendőnk a lemosó permetezés, melyet gomba és rovarölő szerrel végzünk réz, valamint kéntartalmú szerekkel. Ezek tekintetében nagy választékot találunk a gazdaboltokban, ahol tanácsot is szívesen adnak. Por, vagy emulzió formában, egyenként és kombinálva is kaphatók. Fontos, hogy valamiféle tapadást elősegítő anyagot is keverjünk a permetlébe, így a tavaszi kisebb esők nem mossák le azonnal.

A zöldséges és virágos kertek felásását – ha ősszel nem tettük meg -ugyancsak ilyenkor végezzük. Az alapos ásás, gereblyézés nagyon fontos, ez az alapja a későbbi szép kertnek, jó termésnek.
– Ha valaki részletesebb tanácsadást kérne, esetleg többet szeretne foglalkozni a kerttel, szívesen látjuk a kertbarát klubban – invitálja a városi közösségbe a kertbarátokat Hegedűs Imre.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.