- hirdetés -

A makói kanyarójárvány miatt, az intézmény ellátási területéhez tartozó 16 település közül négy település betegeit az Orosházi Kórház látja el. Az intézmény felkészült, a dolgozók tájékoztatása megtörtént.

A múlt hétvégén, az egészségügyi személyzet körében kimutatott kanyaró-megbetegedések miatt az Országos Tisztifőorvosi Hivatal zárlatot rendelt el a makói kórház fekvőbetegeket ellátó osztályain és sürgősségi részlegein. A kórház tíz munkatársánál jelentkeztek kanyaró megbetegedésre utaló tünetek, közülük ötnél már laboratóriumi vizsgálatok is igazolták a fertőzést. A kanyarógyanús dolgozók 1975 és 1991 között születtek, a legfiatalabb munkatársnál még nem igazolták a fertőzést. A kanyaróval megfertőződött egészségügyi dolgozók jól vannak, jelenleg családjuk körében gyógyulnak.

Felmerülhet az újraoltás

A kanyarójárvány miatt a makói kórház ellátási területéhez tartozó 16 település közül négy település: Csanádalberti, Pitvaros, Ambrózfalva, Nagyér, mintegy 2800 fő ellátására az Orosházi Kórházat jelölte ki az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) – tájékoztatott dr. Duray Gergő, az Orosházi Kórház főigazgatója. Hozzátette: az intézmény felkészült a betegek fogadására, amely a múlt hétvégén 2-3 plusz beteget jelentett. – A napokban bekérjük a szakdolgozók oltási kiskönyvét, és amennyiben az egészségügyi hatóság meghozza a megfelelő döntést, akkor bizonyos esetekben felmerülhet az újraoltás – tájékoztatott dr. Duray Gergő.

A pályázatokon nyert forrásból újabb fejlesztéseket tudnak végrehajtani az Orosházi Kórházban (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Felkészültek a kórházban, tájékoztatták a dolgozókat is (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A főigazgató hangsúlyozta, a történtek miatt a napi munkamenet nem változott, minden a szokásos mederben zajlik a kórházban. Fokozottabban figyelnek a kiütéses megbetegedésekre, erre a bőrgyógyászat is felkészült. A háziorvosokkal és házi gyermekorvosokkal is folyamatos a kapcsolattartás, valamint a kórházban dolgozókat is tájékoztatták.

Már hallani a városban, hogy kanyarós beteget kezelnek az Orosházi Kórházban. Erre is rákérdeztünk. – Volt egy betegünk, akinek kiütések jelentkeztek a testén, de kanyaróra utaló egyéb általános tünetei nem voltak. A betegnél heveny allergiás reakció lépett fel, amelyet bőrgyógyászati vizsgálat megerősített – hangsúlyozta dr. Duray Gergő.


Magyarországon 1969-ben vezették be a kanyaró elleni védőoltásokat, aminek köszönhetően a 47 év alatti lakosság döntő többsége legalább egy kanyaró elleni oltásban részesült Az 1969 után, de 1989 előtt születettek általában csak egy oltásban részesültek, náluk az immunitás szintje az évek múlásával csökkenni kezdhet. Ilyen esetekben sajnos előfordulhat, hogy oltás ellenére fertőz a kanyaró. Oroszi Beatrix, az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) főigazgatója elmondta, a magyar gyerekek 98%-a kanyaró ellen oltott, ennek köszönhetően Magyarországon „népességszintű védettség” alakult ki a betegséggel szemben.

A kanyaró olyan fertőző betegség, amelynek kezdetben influenzaszerű tünetei vannak: torokfájás, köhögés, magas láz. Már a lappangási idő utolsó fázisában, még a tipikus kiütések előtt fertőzhet a beteg.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.