- hirdetés -

SzínHázasság című előadással folytatódott csütörtökön a Házasság Hete rendezvénysorozat, ahol anyakönyvvezetők és mentálhigiénés szakember vették górcső alá a kapcsolatokat. Az este improvizációs előadással zárult.

A Petőfi Művelődéi Központ Bubik termét közel 40 érdeklődő töltötte meg február 16-án este. A rendezvény kezdetén Orosháza anyakönyvvezetőivel beszélgettek. Számos érdekességet és hasznos információt osztott meg a jelenlévőkkel Mariné Csúzi Márta és Nagy Tünde Ivett

– Kevesen tudják, de pár éve már elektronikus anyakönyvi rendszer működik. A házasulók a mai napig várják, hogy a nagy könyvet aláírhassák. Az elektronikus rendszer miatt a szertartás végén már nem kapják meg a házassági anyakönyvi kivonatot – mondta Mariné Csúzi Márta.

Kiemelték, hogy egy évvel a tervezett időpont előtt jelenthetik be a párok a hivatalban házassági szándékukat. A jegyzőkönyv felvételétől számítva, leghamarabb 31 nap múlva köthetik egybe életüket. Felhívták a figyelmet arra, hogy a párok lehetőleg náluk kezdjék esküvőjük szervezését.


– Volt olyan eset, hogy a pár mindent megszervezett, ám velünk sajnos nem egyeztettek, így nem tudtuk teljesíteni kérésüket külső helyszínen. Ezért is fontos, hogy már a szervezés elején egyeztessenek velünk – hangsúlyozta Nagy Tünde Ivett.

A békéscsabai Sorsfonó társulat is a közönség elé - a témát maguk a nézők szolgáltatták (Fotó: Rosta Tibor)
A békéscsabai Sorsfonó társulat improvizált – a témát maguk a nézők szolgáltatták (Fotó: Rosta Tibor)

Ahogy mi is beszámoltunk róla korábban, tavaly a 155 esküvőből 8 alkalommal történt külső helyszínen a házasságkötés, melyek ünnepi ceremóniája hasonló a házasságkötő teremben köttetett házasságokéhoz. Idén már hat házasságnál működtek közre, és 64 szándékbejelentés történt, ebből 14-et külső helyszínre terveznek.

„Nem működik, kidobjuk”

A mikrofont ezután Galambosné Varjú Blanka mentálhigiénés szakember és családterapeuta vette át. Elmondta, hogy minden kapcsolat kivétel nélkül átesik bizonyos fázisokon, mire kialakul az úgynevezett „MI”. Ezért kőkeményen meg kell dolgozni. Sajnos 2017-re eljutottunk odáig, hogy a konfliktusokat nem megoldják a felek, hanem egyszerűen eldobják a kapcsolatot.

– Társadalmi szinten van jelen ez a probléma, ha valami nem működik, kidobjuk. Ez sajnos mára a párkapcsolatokban is kialakult – fogalmazott a szakember.

Az est zárásaként a békéscsabai Sorsfonó társulat állt a közönség elé. A témát maguk a nézők szolgáltatták egy-egy elmesélt történet, érzés alapján. A színészek improvizálva, sajátságos módon, humoros formában nagy sikert aratva adták elő.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.