- hirdetés -

EgyHÁZASSÁG, táncHÁZASSÁG, és ami ezek köré csokorba szedhető: néhány fogalom, amely a házasság kapcsán, mint a menyasszonyi csokorba a virágok, összeköthetők. Házasság Hete rendezvénysorozat Orosházán.

Megtartó hűségre építeni vagy félni az elköteleződéstől – mi befolyásolja? Milyen hatással van a családi minta, a média, a vallás, az értékrend a párválasztás mikéntjére, a későbbi házasságra? Milyen egyéb tényezőktől függ? Miért kevés az egyházi esküvő? Ezekről volt szó a Házasság Hete rendezvénysorozat orosházi nyitóalkalmán tartott beszélgetésen, a művelődési központban, február 7-én.

A gyér érdeklődés mintha a házassággal kapcsolatos elvet is példázta volna. A mennyiség helyett a minőséget részesíteni előnyben. A nézők – ha mennyiségben kevesen is – minőségben sokat kaptak.

Nagy László és Nagyné Dömötör Márta a rendezvényen, öltözékükben is összetartozóan (Fotó: Rajki Judit)
Nagy László és Nagyné Dömötör Márta a rendezvényen, öltözékükben is összetartozóan (Fotó: Rajki Judit)

Mert ahogyan elhangzott: a fogyasztói társadalom a mennyiségi fogyasztásra ösztönöz, és bizony sokan eszközként tekintenek házastársukra, a házasságra pedig mint egy új élményre, amit meg kell élni. Mennyiségi gondolkodás. A divatos trendeknek alárendelve napjainkban sokan „nem javítják, cserélik” a kapcsolataikat, mint a műszaki cikkeket. A felgyorsult élettempó nem kedvez annak, hogy a házasság előtt alaposan megismerjék egymást a felek, és csak a „nagy szerelemre” építenek, miközben nem tudják, kivel kötnek házasságot.

Pedig a házasság nem csak jogi szerződés: érzelmi, nevelő és munkaközösség, amelynek az alapja az ön- és egymás ismerete. Annak tudatában, hogy a másik az „én” másik fele, akivel egész tud lenni.


Szó volt a szükséges önzetlenségről, és közös értékrendről is, amely alapja lehet a tartós házasságnak, ahol bocsánatot kell tudni kérni, és kell tudni megbocsájtani is.

Az Orosházán tavaly köttetett másfélszáz házasságkötésnek csak a töredékét szentesítették egyházi esküvel. Előfordult, hogy a külsőségekre vonatkozó kérések kíséretében. Mintha félnének a komoly fogadalomtól – hangzott el.

A házigazda Oroveczné Egervári Zsuzsanna kalauzolta a beszélgetés fonalát vendégeivel: Szalkay Róbert és Szalkay Róbertné Erzsike lelkész-házaspárt, Ördög Endre evangélikus igazgatólelkészt és Iványi László katolikus esperesplébánost az egyHÁZASSÁG részben, majd Nagy Lászlót és Nagyné Dömötör Mártát, akik mint a tánc révén a hobbiban is egy párt alkotó minta mutatkoztak be.

A programsorozat további kínálata ide kattintva.

A rendezvényen esküvői csokrokból, kiegészítőkből adtak ízelítőt: Jázmin Virág – Horváth Erika virágkötő mester, Flóra Virágüzlet – Kótiné Nagy Éva üzletasszony.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.