- hirdetés -

Magukat egy telefontársaság munkatársainak kiadva azzal csöngettek be az ország különböző településein élő idősekhez, hogy a kertben telefonoszlopot kell elhelyezniük. Hogy a házat felderíthessék, megkérték a sértettet, hogy váltson nekik pénzt. Orosházán is jártak.

A Békéscsabai Járásbíróság bűnösnek mondta ki R. J. Gy. elsőrendű vádlottat társtettesként elkövetett kifosztás bűntettében, 14 rendbeli társtettesként elkövetett lopás bűntettében, 3 rendbeli lopás bűntettének kísérletében, 3 rendbeli társtettesként elkövetett lopás vétségében, valamint társtettesként elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntettében.

A bíróság B. L. másodrendű vádlottat ugyancsak bűnösnek mondta ki 9 rendbeli társtettesként elkövetett lopás bűntettében, 3 rendbeli lopás bűntettének kísérletében, 2 rendbeli társtettesként elkövetett lopás vétségében, társtettesként elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntettében, valamint 3 rendbeli közokirat-hamisítás bűntettében – írja a Beol.

Az ügy előzményeiről kiderült, hogy a büntetett előéletű vádlottak megélhetésüket vagyon elleni bűncselekmények, lopások rendszeres elkövetéséből fedezték. 2014 októbere és 2015 februárja között idős sértettekhez csöngettek be az ország különböző településein, és magukat egy telefontársaság képviselőinek kiadva az állították, hogy a kertben telefonoszlopot kell elhelyezniük vagy telefonvezetéket, illetve telefonkábelt kell fektetniük. Az elvégzendő munkálatokért számos alkalommal kártalanítást ígértek a sértetteknek. Több esetben úgy derítették fel az otthon tartott készpénz rejtekhelyét, hogy megkérték a sértettet, váltson fel pénzt a számukra.

Ezekben az esetekben a sértettek által elővett készpénzt az egyik vádlott ellopta, miközben társa valamilyen ürüggyel elterelte a sértett figyelmét, majd elköszöntek, és távoztak a helyszínről. Több sértettől a készpénz mellett aranyékszereket és egyéb vagyontárgyakat is megszereztek, továbbá az egyik orosházi helyszínről elvitték az idős sértett 3000 forint értékű vérnyomásmérőjét, míg egy hódmezővásárhelyi ingatlanból egy 5000 forint értékű vércukormérőt is.

Egy esetben olyan is előfordult, hogy a lopást észlelő és segítségért kiáltozó sértettet bezárták a szobába, majd a házban talált 100 ezer forinttal elmenekültek. És az is megtörtént, hogy az elsőrendű vádlott ismeretlen társával együtt 1 millió 770 ezer forintot olyan idős embertől lopott, aki egészségi állapota miatt korlátozottan volt képes megakadályozni az értékei eltulajdonítását.

A vádlottak cselekményükkel a sértetteknek 15 ezer forinttól 2 millió forintig terjedő kárt okoztak, az ítéletben megállapított kár összege így összesen 9 millió 393 ezer forint. A vádlottak főként Békés megyében — Orosházán, Békéscsabán, Mezőberényben és Kondoroson — követték el a vagyon elleni bűncselekményeket, de hasonló módszerrel valósítottak meg lopásokat Bács-Kiskun, Csongrád, Zala, Somogy és Tolna megyében is.


A fentieken túl a másodrendű vádlott más személy adatainak felhasználásával igényelt magának az okmányirodában vezetői engedélyt, amelyet a hatóság a hamis adatok alapján kiállított részére.

A bíróság az elsőrendű vádlottat halmazati büntetésül 4 év 6 hónap börtönre, 5 év közügyektől eltiltásra és 3 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte.

A másodrendű vádlottat – többszörös visszaesőként – halmazati büntetésül 5 év 6 hónap fegyházra, 6 év közügyektől eltiltásra és 3 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte. Az ítélet alapján a vádlottak – az elsőrendű vádlott részben külön, részben a másodrendű vádlottal egyetemlegesen – kötelesek megfizetni a sértettek, illetve örököseik részére összesen 9 millió 393 ezer forint bűncselekménnyel okozott kárt. A bíróság kötelezte továbbá a vádlottakat összesen 707 ezer 42 forint bűnügyi költség megfizetésére is. Az ítélet nem jogerős tekintettel arra, hogy mindkét vádlott és a védőik elsődlegesen felmentésért, másodlagosan a kiszabott büntetések enyhítéséért fellebbezést jelentettek be.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.