- hirdetés -

Az előző évekhez képest, ha még csekély mértékben is, de nőtt a házasságkötések száma 2016-ban Orosházán.

– A legtöbb házasságkötést még mindig jellemzően a májustól szeptemberig terjedő időszakra tervezik, természetesen vannak, akik az őszi, téli hónapok valamelyikére időzítik életük meghatározó napját, azonban ez nem túl gyakori. A legnépszerűbb hónapok a július, augusztus, szeptember. Még mindig a fiatal korosztály köt a legnagyobb számban házasságot. Egyre jellemzőbb azonban, hogy olyan, 30-40 éves korosztályba tartozó párok kötik össze életüket, akik már több éve együtt élnek. Tavaly 155 házasságot kötöttek – tájékoztatott Kovács György igazgatási irodavezető.

Megtudtuk, még mindig a tradicionális házasságkötések a népszerűek, esetenként előfordul egy-két egyedi kérés is, amiknek természetesen az anyakönyvvezetők igyekszenek eleget tenni, amíg azok a jogszabályokkal, egyéb fontos előírásokkal összeegyeztethetőek. Tavaly 8 alkalommal történt külső helyszínen a házasságkötés, melyek ünnepi ceremóniája hasonló a házasságkötő teremben köttetett házasságokéhoz. Orosházán továbbra is gyakoriak a nagyobb – 150-200 fős – lakodalmak.

Még mindig a tradicionális házasságkötések népszerűek (Fotó: femina.hu)
Nemcsak országos szinten, de Orosházán is nőtt a házasságkötések száma (Fotó: femina.hu)

 

A Központ Statisztikai Hivatal tájékoztatása szerint 2016 első tíz hónapjában hazánkban anyakönyvezett házasságkötések száma 46 286 volt, ami számottevően, 11 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Augusztust leszámítva mindegyik hónapban többen léptek frigyre, mint az előző év azonos időszakában. A legnagyobb emelkedés a szezonon kívül eső február–áprilisi időszakban történt, amikor a házasságkötések száma átlagosan 36 százalékkal haladta meg az az előtti értéket.

Közel két évtizede Angliából indult a Házasság Hete kezdeményezés, amely Valentin-nap környékén minden évben egy hétig a házasság és a család fontosságára kívánja irányítani a figyelmet. Hazánkban az országos eseménysorozatot 2008 óta rendezik meg a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával, idén február 12-19-e között tartják, a kezdeményezéshez Orosháza is csatlakozott.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.