- hirdetés -

Béremelés, megújult orvosi gép-műszer eszközpark, régi-új főorvosok, 13 ágyas nappali kórház, sikeres szervdonáció – csak néhány, amik megvalósultak az intézményben 2016-ban. Dr. Duray Gergő főigazgató eredményesnek értékeli az elmúlt évet, hisz a kitűzött célok közül valamennyi megvalósult és a fejlesztések idén sem állnak meg.

Az Orosházi Kórház meghatározó intézménye a városnak. Jelenleg 317 aktív ágyon, 106 krónikus, és rehabilitációs ágyon, valamint a 13 ágyas nappali kórházban folyik az ellátás közel 800 fő dolgozói létszámmal, az intézmény 100 ezer ember ellátásáért felelős. Dr. Duray Gergő 2013 júniusa óta vezetője a kórháznak. Az elmúlt évben az aktív osztályon 14120 beteget ápoltak, az átlagos ápolási idő 5 nap volt, a krónikus osztályon 1257 beteg fordult meg, az átlagos ápolási idő 26 nap volt. A járóbeteg-szakrendeléseken és a laboratóriumban összesen 429 702-en fordultak meg, és 1 932 834 beavatkozást végeztek el.

– Új korszak kezdődik a betegellátásban Orosházán – a központi technológiai tömb 2015-ös őszi átadásán így jellemezte a fejlesztés nagyságát. Valóban új korszak kezdődött?

– Az elmúlt évben teljesen belaktuk az központi technológiai tömböt. A megvalósuló fejlesztés egy komplex program, amely nem csupán egy új épület felépítésében merült ki, hanem érdemi lépéseket tettünk a gyógyítás, a betegellátás magasabb minőségben történő biztosítása érdekében. Több területen változást hozott az új kórházrész. A laboratórium és a röntgen után elindult a központi műtőblokk és a központi sterilizáló is. A közel kétmilliárd forint pályázati forrásból megvalósult beruházás során részben megújult az orvosi gép-műszer eszközpark is, számos műszerrel gyarapodott a kórházunk. Ennek jótékony hatását pedig a kórházi személyzet mellett a betegek is megérzik, hiszen minőségi változás történt a diagnosztikai és terápiás ellátások során. Az új műtőblokkban az első komoly feladat egy sikeres szervdonáció volt, az összehangolt, precíz munka eredményeként két súlyos beteg kapott reményt a minőségi életre.

Több területen változást hozott az új kórházrész (Archív fotó: Rajki Judit)
Több területen változást hozott az új kórházrész (Archív fotó: Rajki Judit)

– Költözködésből nem volt hiány az elmúlt évben, és még az idén is folytatódik. Több régi vágya teljesült nemcsak a kórháznak, hanem a betegeknek is.

– Felszámoltuk a Tüdőgondozó Ady Endre utcai épületét, és beköltöztettük a szakrendelő 2. emeletére, ahol sokkal korszerűbb körülmények között, új digitális röntgen berendezés segítségével folyhat a betegellátás. Az osztályok is elfoglalták végleges helyüket, bezártuk a régi kiskórház épületét is, így a neurológia és a mozgásszervi rehabilitációs osztályok is beköltöztek a központi épületbe. Ezzel a kórház külső telephelyeinek száma csak a gyopárosi Gyógyászati Központra szűkült. Már elkezdődtek az átépítések a volt központi sterilizáló helyén is, ahová a házi gyermekorvosi rendelők költözhetnek be hamarosan a Táncsics utcai épületből. Ezzel a lépéssel – képviselő-testületi döntés alapján 20 millió forintos támogatásából – megvalósulhat az a régi vágy, hogy egy helyen, egy egységben történjen az anya-csecsemő és gyermekellátás is.

– Az egységesítés mellett számos olyan, a laikus számára kevésbé látványos lépések is történtek, amelyek a betegellátást, a napi munkavégzést könnyítik. Melyek voltak ezek?

– 2016 elejétől – hosszas előkészítő munkát követően – elindult a non-invazív és az invazív mátrix működése kórházunkban, amely főleg az ápolás területén nyújt segítséget. Lezajlottak a vezető főorvosi, főnővéri pályázatok, egyes pozíciókba új szakemberek érkeztek, akik új szemléletet hoztak intézményünkbe. Megvalósult az aneszteziológia és az intenzív terápia területén a kétsoros ügyeleti ellátás, valamint beindulhatott a dialízis kezelés, ami régi igényt elégít ki. A kétsoros ügyeleti ellátáshoz szükséges humánerőforrást a város önkormányzata 12 millió forinttal segítette, melyet ezúton is köszönünk. Sebész orvosaink is több olyan laparoscopos műtéti eljárást vezettek be kórházunkban, mely módszer a betegeknek kisebb megterhelést jelent. A betegbiztonság fokozása, a várakozási idő csökkentése érdekében az Orosházi Kistérség Többcélú Társulásával együttműködési megállapodást kötöttünk, melynek hatására november 1-jétől a Sürgősségi Betegellátó Osztályunkon (SBO) ügyeleti időben az eddigi 2 orvos mellett még egy orvos segíti a munkát, aki egyben az alapellátás ügyeleti teendőit is ellátja. December 1-jétől elindult a 13 ágyas nappali kórház a 4. emeleten, a keleti szárnyon, a mozgásszervi rehabilitációs osztály részlegeként.

Munkanapokon 8-13 óráig fogadják a betegeket a Nappali Kórházban (Archív fotó: Kecskeméti Krisztina)
Munkanapokon 8-13 óráig fogadják a betegeket a Nappali Kórházban (Archív fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Milyen lépéseket tettek a szakdolgozói utánpótlás biztosítása érdekében?

Kórházunk az egészségügyi szakdolgozói képzések tekintetében az Iparkamara által akkreditált gyakorlóhely lett. Idén a tanulószerződéssel foglalkoztatott hallgatók száma meghaladta a 100 főt. Általuk kívánjuk biztosítani a kórház szakdolgozói utánpótlását. A Gyulai Szakképzési Centrummal karöltve 4 gyakorló ápoló és ápoló csoport elméleti képzése is folyik a kórházban szakembereink közreműködésével. Lezajlottak a kötelező szakmacsoportos szakdolgozói képzések, a kórház a pályázat során a felnőtt ápolás és a mozgásterápia szakmacsoportba tartozó szakdolgozóknak tarthat továbbképzéseket a megyében egyedüli kórházként. A munkaügyi központ anyagi támogatásával 3 sürgősségi szakápoló tett sikeres vizsgát és 3 egészségügyi gyakorlatvezető jár képzésre. És végül, de nem utolsó sorban méltán lehetünk büszkék azon dolgozóinkra is, akik magas elismerésben részesültek. Dr. Mlinarics József orvosigazgató több évtizedes munka után visszavonult, aki az év végi összdolgozói értekezleten dr. Németh Lászlótól, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatójától elismerő oklevelet vehetett át. Az új orvosigazgató január 1-jétől dr. Rácz Oszkár lett.

Jól ismeri a kórházat és a dolgozókat is dr. Rácz Oszkár, hisz 25 éve az intézménynél dolgozik (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Az új orvosigazgató dr. Rácz Oszkár (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Az egészségügyben dolgozók megbecsüléséért és a kórház stabil működéséért is történtek lépések.

– A tavalyi év kimagasló eredménye a bértárgyalások voltak, melynek során 2016. szeptember 1-től a szakorvosok és szakgyógyszerészek bruttó 107 ezer forintos alapbéremelésben részesültek, a következő emelés idén novemberben lesz. Év végén az Orosházi Kórházat is érintette az adósságkonszolidáció, így kicsit fellélegezhetünk. A kórházak működőképességének biztosítása érdekében, az adósságállományuk rendezésére 45+15 milliárd forintot biztosított az állam. A 45 milliárdos keretből a szállítói számlák kifizetésére 722,2 millió forint konszolidációs támogatás kiutalása történt meg december közepén. A 15 milliárd forintos keretösszegből pedig pályázatok útján 55,05 millió forint támogatásban részesültünk, melyből az egyik elöregedett személyfelvonó lift cseréjét valósítjuk meg, illetve új kórházi textíliák beszerzése, textilazonosító rendszer bevezetése valósul meg . A 2016-ban az E-Alap kasszamaradványából 14,5 millió forint többletbevételhez jutottunk az év végén, melyet szintén adósságrendezésre fordítottunk.

– Nem mindennapi esemény is történt a kórház életében tavaly.

– Egészségügyi intézményben bombariadó nem volt még Magyarországon, sajnos a folyamatos betegellátást megszakította a kórházunkban történt márciusi bombariadó. A rendkívüli helyzetet is példaértékűen kezelték a kollégák és az elhárításban közreműködő szakemberek.

– Számos olyan rendezvényt is tartottak, amiknek köszönhetően a kórház több mint egy munkahely.

– Ahogy 2015-ben is, úgy tavaly is Családbarát Munkahely lettünk. A 800 ezer forint támogatásból Családi Napot, szűrővizsgálatot szerveztünk, és nyári napközit biztosítottunk. Megrendeztük a kórház jótékonysági bálját, a bevételt gépparkunk felújítására fordítottuk. Idén, február 11-én is szeretettel várunk mindenkit. A támogatásokból befolyt összeget szakdolgozóink képzésére, eszközpark fejlesztésre fogjuk fordítani. A Semmelweis napot méltóképpen megünnepeltük 2016-ban is. Nyáron mozgalmat indítottuk a kórház kertjének rendbetételére. Lala bohóc vezetésével a bohócdoktorok is meglátogatták a gyermekosztályt kis betegeink nagy örömére, akik februártól rendszeresen visszatérnek kórházunkba.

Sokan próbára tették képességeiket (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
A családi napot tavaly külső helyszínen rendezték meg (Archív fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Jövőbeni tervek?

– A november 25-i képviselő-testületi ülésen, már a 2017. évi költségvetés terhére további 6,7 millió forint támogatás biztosításáról született döntés, melyből a kórház hátsó bejáratánál – a forgalom terhelés csökkentése érdekében – elektromos sorompó építünk ki, illetve megtörténik a hátsó terület egy részének aszfaltozása. A kórház 4. emeletén, a déli szárnyon az önálló egynapos sebészeti osztály beindítása is szerepel a közeljövő tervei között, ahol a rövid ellátási idejű betegeket tudnánk gyógyítani korszerű körülmények között. Több pályázaton is dolgozunk, amellyel a kórház működését gazdaságosabbá, költséghatékonyabbá tudjuk tenni. Az eddig elért eredmények, és a távlati tervek megvalósítása azonban a kórházban dolgozók támogatása és odaadó munkája nélkül nem valósulhattak, valósulhatnak meg, amit ezúton is köszönök nekik.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.