- hirdetés -

A fel nem használt 3. kategóriás pirotechnikai eszközökről, azaz a szilveszterre vásárolt tűzijátékok egy részéről van szó. Január 5-éig kell őket visszavinni a forgalmazó által kijelölt helyre.

Az év utolsó napjának megünnepléséhez ma már szinte elengedhetetlenül hozzátartozik a kisebb-nagyobb tűzijátékok eldurrogatatása. Ezek az eszközök a törvény szerint december 28-a és 31-e között engedély nélkül vásárolhatók, majd a használati utasításnak megfelelően december 31-én 18 órától január 1-jén reggel 6 óráig felhasználhatók.

Mi a teendő azzal, ami nem fogyott el?

Az 1-es és 2-es pirotechnikai osztályba tartozó termékek csekély nettó hatóanyag-tartalmuk okán megtarthatók és otthon tárolhatók. Ilyenek például a „tortagyertyák”, amelyekből 1 kg lehet egy időben, egy helyen – írja honlapján a rendőrség.
– Ezeket a 14., illetve 16. életévüket betöltött személyek magánterületen este 10 óráig fellőhetik akár például egy születésnap vagy házibuli alkalmával, nyilván a biztonsági utasítások szerint – mondja Csáki Tibor pirotechnikus.

151229_Tuzijatek_vasar_RJ_005

A 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijátékokkal más a helyzet, év közben magánszemély nem birtokolhatja őket a jóval nagyobb lőportartalom miatt.

– A forgalmazó köteles a tűzijáték árusítás helyén kiírni, hogy hol és milyen időpontokban vételezi vissza a terméket térítésmentesen, költség felszámítása nélkül. A vásárló pedig köteles szilveszter után 5 napon belül leadni a fel nem használt eszközöket, ez a határidő telik le január 5-én – hívta fel a figyelmet a szakember.

Orosházán a Königin Kft. telephelye előtt lévő elárusító konténer a kijelölt visszavételezési pont, de Csáki Tibor nem számít nagy forgalomra az elkövetkező két napban sem. Több mint 10 éves tapasztalata azt mondatja vele, hogy idén sem túl sokan viszik vissza a megvásárolt tűzijátékokat, hiszen esetenként tízezres nagyságrendű összeget fizettek értük, így minden bizonnyal fel is használták azokat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.