- hirdetés -

A rendőrség idén a társszervekkel közösen hívta fel a figyelmet a tűzijátékok biztonságos használatára.

Az Országos Rendőr-főkapitányság a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal és az Országos Mentőszolgálattal közös sajtótájékoztatót tartott december 27-én – olvasható a police.hu-n.

Dr. Huszák András rendőr alezredes, a Készenléti Rendőrség Tűzszerész Szolgálat Készenléti Osztály vezetője elmondta, az esemény célja a szilveszteri tűzijáték-termékek és egyéb pirotechnikai eszközök balesetmentes, biztonságos használatának ismertetése, hogy szilveszterkor se váljon senki lakástűz, égési sérülés áldozatává.  Ezek a sok esetben súlyos balesetek odafigyeléssel és a jogszabályok betartásával elkerülhetők.

A kis hatóanyag-tartalmú tűzijátékok is okozhatnak komoly sérülést (Fotó: police.hu)
A kis hatóanyag-tartalmú tűzijátékok is okozhatnak komoly sérülést (Fotó: police.hu)

Az Országos Mentőszolgálat megerősített szolgálattal készül a szilveszterre, mivel ilyenkor a segélyhívások, a mentési feladatok száma – különösen a fővárosban és a nagyvárosokban – jelentősen megnő – mondta el Győrfi Pál kommunikációs és pr igazgató.

Egy kirepülő pezsgősdugó súlyos szemsérülést okozhat, egy illegálisan beszerzett, vagy házilag barkácsolt pirotechnikai eszköz akár életveszélyes is lehet, de még a kis hatóanyag tartalmú, engedélyezett tűzijátékokkal is óvatosan kell bánni.

A mentők az egyéb figyelmeztetések mellett felhívják a figyelmet arra is, hogy a közhiedelemmel ellentétben a nagy mennyiségű alkoholos ital fogyasztása hideg időben különösen veszélyes lehet, mivel az alkohol megbéníthatja a szervezet hőszabályozását, ami gyors kihűléshez vezethet.

A katasztrófavédelem is ellenőriz

Dr. Bérczi László tűzoltó dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos tűzoltósági főfelügyelője elmondta, hogy más hatóságok mellett a katasztrófavédelem is ellenőrzi a tűzijátékárusító-helyeket. Összesen 630 árusítóhely van az országban, ezeket a katasztrófavédelem hatósági szakemberei december 31-ig ellenőrzik.

A tűzoltók ilyenkor azt vizsgálják, hogy az árusok rendelkeznek-e érvényes tűzvédelmi szakvizsgával, az árusítóhelyen megvannak-e az előírt tűzoltókészülékek, rendben vannak-e a tűzvédelmi dokumentumok, illetve azt is, hogy van-e a közelben megfelelő oltóvízforrás. Mindezek mellett biztosítani kell, hogy az árusítóhely tűzoltógépjárművel is megközelíthető legyen.

A dandártábornok ismertette azokat az egyszerű szabályokat is, amelyek betartásával elkerülhetőek a tűzijátékok okozta tűzesetek. Az év utolsó napján átlagosan 40-50 olyan tűzesethez riasztják a tűzoltókat, amelyet valamilyen pirotechnikai eszköz okozott. A leggyakrabban fenyők, tuják és szeméttárolók gyulladnak ki, de nem ritka az sem, hogy egy rakéta erkélyre, vagy szoba ablakán repül be és ott okoz tüzet.

Végül 15 jótanács az év végi biztonságos szórakozáshoz

1. Tűzijáték terméket kizárólag engedéllyel rendelkező forgalmazótól, magyar használati utasítással ellátva vásároljon!

2. Úgy tárolja azokat, hogy a gyermekek ne férhessenek hozzá!

3. Olvassa el a használati útmutatót, és mindig tartsa be az abban foglaltakat!

4. Ne szerelje szét, vagy alakítsa át a termékeket!

5. Ügyeljen a biztonságos indításra! Használjon szúrólángot adó gázgyújtót vagy vihargyufát.

6. A termékek jelentős része csak szabadtéri felhasználású, ezért beltérben soha ne működtesse azokat!

7. Kézben tartva ne működtessen el tűzijáték terméket, és ne hajoljon fölé!

8. Győződjön meg arról, hogy függőleges irányban semmilyen akadály nincs a termék útjában, és oldalirányban tartsa be a gyártó által meghatározott, a használati útmutatóban szereplő biztonsági távolságot!

9. A tűzijáték rakéta vezetőpálcáját soha ne szúrja be a földbe, hanem stabilan álló csőből indítsa, mely lehet egy üres pezsgősüveg is! Eltört vezetőpálcás rakétát ne indítson. A kisebb telepet támassza meg oldalról téglával, esetleg egy másik teleppel.

10. A környezeti tűz oltásához legyen a közelben tűzoltó készülék – de minimum egy vödör víz -, hiszen az ördög sosem alszik!

11. A sérült, hibás vagy lejárt szavatosságú terméket vigye vissza a forgalmazónak!

12. A petárda birtoklása és felhasználása magánszemélyek számára tiltott!

13. Vetőcsöves (golyós) bomba birtoklása és felhasználása csak pirotechnikusnak engedélyezett.

14. Vigyázzon arra, hogy az Ön szórakozása ne veszélyeztessen másokat (személyeket, állatokat), tárgyakat, épületeket, a természeti környezetet!

15. A házi kedvenceket tartsa bezárva, mert a robbanáskor hirtelen keletkező nagy erejű fény- és hanghatások sokkszerűen érhetik a szabadon lévő állatokat!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.