- hirdetés -

Idén először köszöntötték a három orosházi nemzetiségi önkormányzat képviselőit a városházán december 19-én a Nemzetiségek napja alkalmából. A hazánkban élő nemzetiségi közösségek ezen a napon ünneplik kultúrájukat, nyelvüket, identitásukat.

Orosházán a román, a német és a roma nemzetiség alakított önkormányzatot a legutóbbi választáson. Ennek a három szervezetnek köszönte meg az egész éves munkát Dávid Zoltán polgármester kiemelve, mennyire hasznosak a városnak ezek a közösségek.
– Nagyon fontos, hogy a nemzetiségek képviseltessék magukat, ugyanis minél színesebb Orosháza kultúrája, annál gazdagabb lesz a város is. A nemzetiségi önkormányzatok idén is kiemelkedő munkát végeztek, ezért személyesen is gratuláltam képviselőiknek – fogalmazott.

A gyerekek is a felnőttekkel kéntáltak a román kulturális napon (Fotó: Takács Csaba)
A gyerekek is a felnőttekkel kántáltak a román kulturális napon (Fotó: Takács Csaba)

Tevékenységük részeként számos rendezvényt tartottak, amelyen bemutatták hagyományaikat, kultúrájukat.
– Nekünk ez egy érték, igyekszünk megőrizni és megmutatni azokat a tradíciókat, amiket magunkkal hoztunk. Idén pályázati forrásból kétszer is hazautaztunk az anyaországba, hogy töltekezzünk az otthoni szokásokkal és még inkább fel tudjuk azokat eleveníteni Orosházán – mondta el Farkas Andrea, Orosháza Város Román Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke.

Januárban újra sváb bál

A helyi német nemzetiség a hagyományok ápolása mellett az oktatásra helyezi a hangsúlyt.
– Beindítottunk egy óvodás kortól kezdődő német képzési formát az Eötvös iskolában, amelynek távlati célja a nemzetközi nyelvdiploma megszerzése, ez a gimnáziumban is folytatódik, már megvolt a nemzetközi nyelvvizsga írásbelije, januárban következik a szóbeli – emelte ki Dr. Abonyi Lajos, Orosháza Város Német Nemzetiségi Önkormányzatának első elnöke.

Idén is a soroksári táncegyüttes alapozza meg a hangulatot (Fotó: Losonczi Dávid)
Idén is a soroksári táncegyüttes alapozza meg a hangulatot a sváb bálon (Fotó: Losonczi Dávid)

Azt is hozzátette, hogy 2017-ben sem marad el a már hagyományos batyus bál, amelyre ismét meghívást kap a Soroksári Német Nemzetiségi Tánc Egyesület, hogy fellépésével színesítse a programot, emellett a német nagykövetet is szeretnék vendégül látni.

A Roma Nemzetiségi Önkormányzat az orosházi cigányság érdekeinek képviselete mellett többek között romabálok szervezésével mutatja meg magát évente két-három alkalommal, valamint együttműködési megállapodásokkal ápolja a kapcsolatokat tizenhat Békés megyei roma szervezettel és a Zombai Roma Nemzetiségi Önkormányzattal.

A három helyi önkormányzat közös elképzelése egy jövő februárra tervezett nemzetiségi nap, amelyen mindannyian bemutatnák különböző műsorokkal, prezentációkkal és kiállításokkal kultúrájukat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.