- hirdetés -

December elsejétől elindult a 13 ágyas Nappali Kórház, a Mozgásszervi Rehabilitációs Osztály részlegeként, a kórház negyedik emeletén, a keleti szárnyon. A fekvőbeteg-ellátást nem igénylő betegek kezelését végzik a hét valamennyi munkanapján. Korábban ezt olykor 2-3 hetes kórházi benntartózkodás mellett tudták megoldani.

Még tavasszal kezdeményezte az Orosházi Kórház egy 13 ágyas Nappali Kórház létrehozását. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ támogatta az intézmény kezdeményezését, engedélyeztetés az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálaton keresztül zajlott, majd az Országos Egészségügyi Pénztárral történt finanszírozási szerződés módosítását követően, december elsejétől elindulhatott a Nappali Kórház.

A Nappali Kórház a Mozgásszervi Rehabilitációs Osztály részlegeként működik, a kórház negyedik emeltén, a Keleti szárnyon, dr. Floszberger Péter osztályvezető főorvos vezetésével.

– Mindenképpen pozitív előrelépés a betegek szempontjából a Nappali Kórház elindulása, hisz sok mozgásszervi beteg állapota nem teszi szükségessé a fekvőbeteg-ellátást, a kezeléseket naponta felvehetik néhány órában. Gyakorlatilag a Mozgásszervi Rehabilitációs Osztály szakorvosi gárdájával, nővéreivel meg tudtuk oldani a részleg üzemeltetését, így csak minimális humánerőforrás ráfordítást igényelt, mely kedvező a kórház szempontjából is – emelte ki dr. Duray Gergő, az Orosházi Kórház főigazgatója.

Munkanapokon 8-13 óráig fogadják a betegeket a Nappali Kórházban (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Munkanapokon 8-13 óráig fogadják a betegeket a Nappali Kórházban (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Azt már dr. Floszberger Pétertől tudtuk meg, a rehabilitációs osztály a tavasszal költözött a negyedik emeletre, amely korábban sebészeti osztályként működött. A Nyugati szárnyon van a fekvőbeteg-ellátás, a 26 ágyas rehabilitációs osztály, december elsejétől pedig a Keleti szárnyon kapott helyet a 13 ágyas Nappali Kórház.

– A reggeli órákban érkeznek a betegek, délután már távozhatnak is. Ez a megoldás a kórház mellett a betegeknek is kedvezőbb, hisz nem kell olykor heteket a kórházba tölteni, ha csak a kezelések valamelyike szükséges – emelte ki dr. Floszberger Péter. A főorvos hozzátette: az előző évek tapasztalatai alapján bízik abban, hogy az új részleg százszázalékos kihasználtsággal fog működni, ahová a társosztályokról is érkeznek a beutalóval rendelkezők (főként neurológia, fül-orr-gégészet, szemészet, sebészet).

A Nappali Kórház egész évben, a hét valamennyi munkanapján 8-13 óra között fókuszáltan, olyan, főleg mozgásszervi megbetegedésben szenvedők rehabilitációját végzi, akiknél a funkciókárosodás mértéke az osztály naponkénti megközelítését lehetővé teszi. Így kiváltható az olykor 2-3 hetes kórházi tartózkodás. Az ellátás szakorvosi beutalóval és előjegyzéssel vehető igénybe. A kezelések hasonlóak, mint a rehabilitációs osztályon, többek között fizikoterápia (elsősorban elektroterápia), masszírozás, infúziós kezelések, gyógytorna, infúziós kezelések.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.