- hirdetés -

A Békés megyei önkéntes mentőszervezet újabb nagy értékű eszközt állított rendszerbe, amivel hatékonyabb lehet akár a katasztrófahelyzetben eltűnt személyek keresése is.

Egy FLIR VUE hőkamerával felszerelt DJI Phanton 3 professional drónt kapott a Körös Mentőcsoport. A KMCS Facebook oldaláról kiderült, hogy a napokban volt az első próbarepülésük az eszközzel. Az eszköz beszerzésére a katasztrófavédelem önkéntes mentőszervezetek számára kiírt 2016-os pályázatán nyertek 3,3 millió forintot – írja közleményében a mentőcsoport sajtósa.

Haskó György tűzoltó alezredes, A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság polgári védelmi főfelügyelője, a KMCS parancsnoka elmondta, a hőkamerás drón nagyon komoly előrelépést jelent a Körös Mentőcsoport életében.
– A légi felderítési képesség erősítésre szorult, így ez hiánypótló beszerzés volt. A drón többféle katasztrófahelyzetben is nagy segítséget jelenthet a beavatkozóknak. Bevethető kiterjedt tűzesetek, árvízzel elöntött terültek légi felderítésére, eltűnt személyek keresésére. Rendszerbe állításával a felderítési idő és az ehhez szükséges költség hatványozottan csökken – fogalmazott Haskó György.

A KMCS-nek nem ez az első drónja, tavaly szintén pályázatból már vásároltak egy DJI Phantom 3 professional eszközt, emellett rendszerben van egy DJI Phantom 4 drón is. Ezek viszont „csak” sima kamerával szereltek, ellenben a mostani eszközzel, ami a rendes kamera mellett egy hőkamerát is visz magával.
– Külön monitoron nézzük és értékeljük a hagyományos kamera és a hőkamera képét. A két kamerát külön is lehet mozgatni, emellett mindkettő képét tudjuk rögzíteni. Így nem csak valós idejű felderítést, illetve kutatást tudunk végezni, hanem a kamerák által rögzített képeket és videókat a katasztrófavédelem szakértői külön is tudják elemezni  – ismertette Hemző Csaba, a KMCS drónkezelője.

A Körös Mentőcsoport drónosai korábban már részt vettek több eltűnt személy utáni kutatásban, legutóbb 2016. szeptemberében egy Békésszentandráson eltűnt nőt kerestek a rendőrség felkérésére.

A három drón közül kettő Békéscsabán, egy pedig Orosházán található, így a megye egész területére riaszthatók rövid időn belül. A megyei rendeltetésű, nemzeti minősítéssel is rendelkező Körös Mentőcsoportnak több orosházi tagja is van, kutyás keresők, drónosok és médiások segítik önkéntesen a szervezet munkáját. A KMCS-ről korábbi írásaink itt olvashatók.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.