- hirdetés -

Összesen 270 fát, emellett cserjéket, talajtakaró növényeket ültetnek ki ezekben a napokban Orosháza számos területén a városüzemeltetés munkatársai. A cél elsősorban a meglévő fasorok folytatása vagy az elöregedettek cseréje, illetve az úgynevezett kopasz foltok eltüntetése.

Idén a korábbi évekhez képest jóval nagyobb keretből, mintegy 6 millió forintból gazdálkodhatott a városüzemeltetés ezen a téren. Ennek eredményeképpen új fasorokat is ültettek és, ahol szükségessé vált, lecserélték a régit.
– Oszlopos jegenyenyár fákból ültettünk fasort a Spriger dűlőben, oszlopos gyertyánból a Rákóczi úton és szintén oszlopos gyertyánok kerültek a Tó utcai teniszpálya mellé, ahol egy megközelítőleg 30 éves, kikopott és már balesetveszélyes nyárfasort cseréltünk le – tájékoztatott Hajdú Zoltán környezetvédelmi ügyintéző.

Az elöregedett vagy beteg fákat fokozatosan cserélik újakra (Fotó: Rosta Tibor)
Az elöregedett vagy beteg fákat fokozatosan cserélik újakra (Fotó: Rosta Tibor)

Fasorok kiegészítésekor a meglévő fafajokhoz igazodtak, így túlnyomórészt gömbkőris, gömbakác és díszkörte került az utcákba, illetve szoliterek a sérült vagy beteg fák helyére.
– Ezeknél a fő szempont az volt, hogy város- és szárazság tűrők legyenek, elviseljék, átvészeljék az utóbbi években tapasztalható szélsőségeket – emelte ki a szakember hozzátéve, hogy az egységes városképet is szem előtt tartották a választáskor.

Fák a vezetékek alatt és a Főtéren

Ez Dávid Zoltán polgármester szerint is fontos, éppen az élhetőbb környezet kialakítása érdekében.
– Rengeteget dolgozunk azon, hogy az itt élő emberek jól érezzék magukat a városban, szép és egészséges környezetben éljék a mindennapjaikat. A fásítások és a virágültetések ezt a célt szolgálják – fogalmazott a városvezető, akit a legutóbbi testületi ülésen, az MSZP-s Füvesi Sándor a Főtér néhány kiszáradt fájáról is megkérdezett.

Dávid Zoltán válaszában kifejtette, hogy észlelték a kárt, jelezték is a kivitelezőnek, amely 27 darab hússzínű vadgesztenyét cserél ki garanciálisan egy másik, a tervező által engedélyezett fafajtára, így ez a városnak külön pénzbe nem kerül.

Egy másik kérdés már a lakosokban merült fel, mégpedig a Dózsa György utcai fásítással kapcsolatban. Ott ugyanis a villanyvezetékek alá ültettek fákat.
– A volt idősek otthona előtti parkoló részre telepítettünk díszkörtéket, amik a faiskolában valószínűleg kicsit sűrűn voltak ültetve, így most magasabbak a kelleténél. A lakosság megnyugtatására mondom, hogy semmi gond nem lesz velük, rendszeresen lesznek nyesve, gondozva, nem nőnek rá a vezetékekre, nem égig érő nyárfákról van szó – hangsúlyozta Hajdú Zoltán.

A fásítással együtt zöldítést is végeztek a városban: cserje és évelő felületeket alakítottak ki. A Táncsics utcai elválasztó sávba díszfű ágyás került, a Huba utca Könd és Lehel utca közötti részére jukkát, Gyopárosfürdőn a Barátság utca és a Gyopárosi út sarkára talajtakaró rózsákat, a fürdő bejáratától a Dotto végállomásáig pedig vegyes cserjéket ültettek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.