- hirdetés -

Az őszi és téli szünidőben is biztosítja az önkormányzat a napi egyszeri ingyenes meleg ételt a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők számára.

A Gyermek- és Diákélelmezési Intézmény napi szinten 2600 fő étkeztetéséről gondoskodik, az önkormányzat idén mintegy 25 millió forinttal támogatja az intézményt, a rászoruló gyermekek étkeztetését 8 millió forinttal.

Az intézménynél kiemelt figyelmet fordítanak a minőségi étkeztetésre, a nyersanyagok és az ételkészítési eljárások folyamatos ellenőrzésével. Diétás szakácsot is alkalmaznak, azonban a létesítmény jelen állapotában nem alkalmas a diétás főzéshez. Ennek megoldására benyújtottak egy TOP-os pályázatot, eredménye az év végén várható – tájékoztatott Ádászné Andrusik Katalin élelmezési menedzser. A Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH) nemrégiben górcső alá vette az orosházi intézményt is, jó minősítést kaptak, mely országos viszonylatban is megállja a helyét.

Az önkormányzat az őszi és téli szünidőben is biztosítja a napi egyszeri ingyenes meleg ételt a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők számára – erről a legutóbbi képviselő-testületi ülésen született egybehangzó döntés. A szükséges 2,5 millió forintot saját forrásból biztosítja az önkormányzat.

A Gyermek- és Diákélelmezési Intézmény napi szinten 2600 fő étkeztetéséről gondoskodik (Fotó: Rosta Tibor)
A Gyermek- és Diákélelmezési Intézmény napi szinten 2600 fő étkeztetéséről gondoskodik (Fotó: Rosta Tibor)

Orosháza élen jár a gyermekétkeztetés támogatásában, az önkormányzat saját forrással bővítette az állami keretet a nyári szünidőben is, Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár akkor „példaértékűnek és mintának” nevezte ezt a hozzáállását. Az új tanévben pedig az önkormányzati óvodákban és iskolákban napi háromszori étkezést biztosítanak azoknak, akiknek speciális diéta szükséges.

Idén országosan 5,3 milliárdot fordít a kormány a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek tavaszi, nyári, őszi és téli szünidőben történő étkeztetésére.

– A városvezetés kiemelt feladatának tekinti a gyermekétkeztetés támogatást, kiterjesztve azt az ételallergiás gyerekekre is. Kiállunk amellett, hogy egyetlen gyermek sem maradhat éhesen sem az iskolapadokban, sem a szünidőkben – fogalmazott Dávid Zoltán polgármester.

A gyermekétkeztetés támogatása kiemelt jelentőséggel bír Dél-Békésben is. – A kormány elkötelezett a családok támogatásában, ennek csak egyik eleme a gyermekétkeztetési hozzájárulás. De helyi szinten is azon dolgozunk, hogy önálló életvitelhez segítsük a dél-békésieket. A Calendula Tervet kidolgoztuk, bízunk benne, hogy a területi kiegyenlítést szolgáló források felhasználásával folytatódnak a komplex fejlesztések – emelte ki a térség országgyűlési képviselője, Simonka György.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.