- hirdetés -

Orosháza a vállalkozó szellem mintapéldája, olyan példa, amiben hiszünk, és amiért dolgozunk – mondta a Guardian Glass elnök vezérigazgatója Orosházán a gyár 25 éves fennállását ünneplő rendezvényen. Kevin Baird kiemelte, a berlini fal leomlása előtt tette meg az első lépéseket az amerikai gyár, aminek eredményeképp 1991-ben megindulhatott a termelés.

Mostanában számos esemény történt a Guardian orosházi síküveggyárában, néhány hete Colleen Bell amerikai nagykövet is járt az üzemben. Kedden pedig kormányzati képviselők, a Guardian Glass partnerei, valamint jelenlegi és egykori vezetői, dolgozói vettek részt a gyár felavatásának 25. évfordulójára rendezett ünnepségen.

A síküveggyárat felépítő magyar-amerikai vegyesvállalatot 1988 novemberében alapították, a gyárban pedig 1991-ben indult el a termelés. Ezt ünnepelte október 18-án a Guardian Orosháza Korlátolt Felelősségű Társaság.

Jean Ries, Finta Ferenc, Kevin Beard, Dr. Szabó László, Guus Boekhoudt és Dávid Zoltán az ünnepség előtt (Fotó: Rosta Tibor)
Jean Ries, Finta Ferenc, Kevin Baird, Dr. Szabó László, Guus Boekhoudt és Dávid Zoltán az ünnepség előtt (Fotó: Rosta Tibor)

Az orosházi üveggyár parkolójában felállított hatalmas rendezvénysátorban tartották az ünnepséget, ahol több felszólaló is méltatta a gyár múltját és jövőjét.

Még állt a berlini fal, amikor jöttek az amerikaiak

A köszöntők sorát a Guardian Glass elnök vezérigazgatója kezdte. Kevin Baird az Amerikai Egyesült Államokból, a cégcsoport michigani központjából érkezett városunkba.
– Orosháza a vállalkozó szellem mintapéldája, olyan példa, amiben mi is hiszünk, és amiért dolgozunk. Ezen a helyen már akkor üveget gyártottak, mielőtt a Guardian érdekelt lett volna itt. Az orosházi üveggyártás 1961-ben indult el, az itteni gyár több ezer embert foglalkoztatott és dollármilliók jutottak a közösségbe ennek eredményeképp.

Az 1980-as években tette meg a Guardian azt a merész lépést, hogy vegyesvállalatot alapított a vasfüggöny mögött, aminek kisebbségi tulajdonosa lett: elképzelhetik, ez mekkora rizikó volt akkor egy amerikai cégnek. Az építkezés pedig a berlini fal leomlása előtt öt hónappal, 1988-ban kezdődött – mondta Kevin Baird.

Kevin Beard bízik az üveggyártás jövőjében (Fotó: Rosta Tibor)
Kevin Beard bízik az üveggyártás jövőjében (Fotó: Rosta Tibor)

Kiemelte, akkor ez volt a legnagyobb nyugati cég által tett befektetés Kelet-Európában, ezért rengeteg kihívással kellett megküzdeniük politikai, gazdasági, pénzügyi, üzleti és technológiai téren is, de sikerrel vették az akadályokat.

A Guardian Industriest Guardian Glass néven 1932-ben alapították. Ebben az időben még egy kis szélvédőgyár volt a michigani Detroitban. Azóta a cég jelentősen megnőtt. A Guardian Industriesen belül három különböző üzletág van, összesen 17 ezer embert foglakoztatnak. A három üzletág közül az üveggyártás a legnagyobb, itt 25 floatüveg-gyárban mintegy 10 ezren dolgoznak szerte a világban.

– Célunk, hogy értéket teremtsünk vásárlóinknak, a vállalatnak és a közösségeknek, ahol élünk és dolgozunk. Olyan dolgokat akarunk előállítani, melyek az emberek életét jobbá teszik, ez üzleti alapvetésünk. Mindezt úgy tesszük, hogy elköteleződtünk dolgozóink biztonsága és a környezetvédelem iránt.

Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy az üvegünk világszerte megtalálható ikonikus épületekben, projektekben. A jó hír az, hogy a forgalmunk erős és folyamatosan fejlődünk.

Nagyon optimista vagyok az üvegiparral, a Guardian és Orosháza szerepével kapcsolatban is, és remélem, itt lehetek majd az 50 éves ünnepségen is – zárta beszédét Kevin Baird.

Az emberek több fényt akarnak

A Guardian Glass elnök vezérigazgatója után az európai síküveggyártás alelnöke és a Guardian Europe ügyvezető igazgatója, Guus Boekhoudt szólalt fel. Kiemelte, a Guardian Európában 35 évvel ezelőtt kezdte meg működését Luxemburgban. Orosháza a vállalat negyedik létesítménye volt a kontinensen, jelenleg 10 gyár működik Európában, 4 ezer alkalmazottal.

Guus Boekhoudt: "Értéket teremtünk az üveggel" (Fotó: Rosta Tibor)
Guus Boekhoudt: „Értéket teremtünk az üveggel” (Fotó: Rosta Tibor)

– Az üvegiparnak fényes jövője van, hiszen az emberek minél több természetes fényt akarnak az épületekben, ez pedig nekünk ad munkát. Növekedésünket annak is köszönhetjük, hogy erős az európai jelenlétünk, komoly termék-portfóliót tudunk felmutatni, és értéket tudunk teremteni vásárlóinknak. Az orosházi gyár sikere mutatja, mennyire elkötelezett emberek dolgoznak itt minden nap. Ez az ünnep az övék is, gratulálok a kollégáimnak és a városnak – fogalmazott az európai elnök.

A magyar kormány nagyra értékeli a partnerséget

A magyar kormány nevében Dr. Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, miniszter-helyettes beszédében kiemelte, hogy a Guardian orosházi gyára mindig is arról volt ismert az országban, hogy a jövőbe tekint, és állandóan fejleszt, modernizál.
– Nagyon örülök, hogy évtizedekkel ezelőtt megtalálták ezt a helyet, és ezzel együtt igazi partnerséget sikerült elérniük az országgal, a helyi közösséggel, ami mellé ipari siker is társult – szólt a cégvezetőkhöz.

Dr. Szabó László: "Magyarország és a kormány nagyra értékeli az efféle befektetéseket" (Fotó: Rosta Tibor)
Dr. Szabó László: „Magyarország és a kormány nagyra értékeli az efféle befektetéseket” (Fotó: Rosta Tibor)

Hozzátette, az egyik legnagyobb siker, hogy a vállalat széles felvásárlói körrel rendelkezik, ezért stabilan tudja értékesíteni termékeit.
– Magyarország és a kormány nagyra értékeli az efféle befektetéseket, és az önök partnerségét. Cserébe jobb környezetet próbálunk kialakítani önöknek a további befektetésekhez, azért, hogy minél több magyar embert juttassanak értelmes, jó, versenyképes karrier lehetőséghez. Tudjuk, hogy manapság az a kihívás, hogy megfelelő munkaerőt találjanak a cégek, ebben kívánunk mi is segíteni. Amit önök tettek, teljesen egy vonalban van a kormány stratégiájával: több innováció és több hozzáadott érték – zárta gondolatait a miniszter-helyettes.

A gyár a város szerves része

– Úgy hiszem, a Guardian Orosháza példát mutat Magyarországon. Annak elkötelezettje, hogy értéket teremtsen vevőinek és társadalmunknak azzal, hogy fejleszti az üzleti környezetet – ezt már az orosházi gyár ügyvezető igazgatója mondta. Finta Ferenc hangsúlyozta, Orosháza vonzáskörzetében és a tágabb régióban is érezhető a gyár hatása, több mint 350 embernek adnak munkát, és ehhez még hozzájön a beszállítók által foglalkoztatott több száz ember munkája.

– Aktívan részt veszünk abban, hogy fejlesszük saját és városunk jövőjét. Mi mást is említhetnék itt, az üveg magyar fővárosában, mint a következő városi projektünket: egyik vevőnkkel, az OROSházaGLAS Kft.-vel közösen gyártjuk le az üvegből készült buszmegállókat, amiket Orosházán állítanak majd fel.

Büszkék vagyunk arra, hogy ellátjuk a régiót a Guardian termékeivel. Megtiszteltetés számunkra, hogy új megoldásokon dolgozhatunk annak érdekében, hogy a vásárlóinkat egyre sikeresebbé tegyük – fogalmazott.

Finta Ferenc szerint Orosházán igazi csapatot alkotnak az alkalmazottak (Fotó: Rosta Tibor)
Finta Ferenc szerint Orosházán igazi csapatot alkotnak az alkalmazottak (Fotó: Rosta Tibor)

Finta Ferenc kiemelte, a felhasznált nyersanyagok jelentős százalékát Magyarországról szerzik be, ezzel is segítve a hazai gazdaságot. Hangsúlyozta a környezetvédelem fontosságát is, amiben megfogalmazása szerint a Guardian mindig is élen járt, ezt bizonyítja a közelmúltban átadott több millió eurós beruházás, amivel a kibocsátott károsanyag mennyiségét csökkentették jelentősen.
– Ahogy az elvárások nőnek, úgy gyárunk személyzete is felnő a feladatokhoz. Szeretnék köszönetet mondani alkalmazottainknak, sok múlik a csapatszellemükön. Itt, Orosházán tényleg egy csapatot alkotunk – zárta az ügyvezető igazgató.

A dolgozóknak köszönhető a siker

A vendégek között találkoztunk az orosházi síküveggyár első igazgatójával. Sápi Lajos, Orosháza díszpolgára 2015-ben vonult nyugdíjba, mint a Guardian európai síküveggyártási alelnöke és a Guardian Europe ügyvezető igazgatója. Kérdésünkre úgy fogalmazott, elsősorban az itt dolgozó embereknek köszönhető, hogy ilyen sikeres lett ez a negyed évszázad.
– Orosházán nagy múltja volt az üveggyártásnak, így nagy ambícióval vágtunk bele a munkába 1988-ban. Azok, akik először jöttek ide dolgozni, nagyon sokat tettek azért, hogy letegyék a szakmai munka alapjait, ennek is köszönhető a mostani sikeres működés. Nem volt könnyű az indulás, hiszen a magyartól teljesen eltérő amerikai kultúrát kellett behozni a menedzsmentbe és a marketingbe egyaránt. Sokat kellett tanulni, alkalmazkodni, de mindent megoldottunk. Semmit nem emelnék ki ebből a 25 évből, hiszen egy döntés, vagy momentum sem értelmezhető önmagában, ezek a dolgok egymásra épülnek. Ez adja meg az összképet, ami ezt a 25 évet jellemzi – fogalmazott az OrosCafénak Sápi Lajos, akiről nyugdíjba vonulásakor portréfilmet is készítettünk.

A beszédek után közös koccintás következett, majd a meghívott vendégek szórakoztató műsor mellett, kötetlenül beszélgetve költötték el a vacsorát. Mindeközben néhány méterrel odébb, a gyárban folyamatos volt a termelés, hiszen jöhet bármi, az üveggyár soha nem állhat le. A szalagon folyamatosan jön az üveg, naponta több száz tonna, ez jelenti a folytonosságot és a versenyképességet.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.