- hirdetés -

Egyszer már életet mentett, most újra bevetésre kész a tűzoltók defibrillátora. Az adó 1 százalékos felajánlásokból felújították az életmentő készüléket, így újra felkerülhetett az egyik vonulós járműre. A tűzoltók ismerik az újraélesztés alapjait, de az orosházi mentősök vállalták, az eddigieknél is magasabb szintre emelik a tűzoltók ezen tudását, hogy azonnal tudjanak cselekedni, ha újraélesztésre van szükség.

Újraélesztés. Egyre többször hallani róla, és egyre több a jó példa, amikor laikusok mentenek meg egy embert, akinek hirtelen leállt a szíve. Épp a napokban írtunk egy hasonló esetről, amikor a Könd utcai ABC-ben egy vásárló kezdte meg az életmentő beavatkozást egy idős embernél, akit az ő közreműködésének köszönhetően sikerült a mentősöknek újraéleszteni.

A napokban újabb jó hír érkezett ebben a témában, ugyanis a tűzoltók ismét tudják használni a saját defibrillátorukat. Az Őrizd a Lángot Alapítvány még 2005-ben vásárolta meg a félautomata defibrillátort a tűzoltóknak.

Az eszköz hasznosnak bizonyult, hiszen alig 1 hónappal rendszerbe állítása után már életet is mentett.

Az újraélesztett ember, Dudás György pedig köszöni, azóta is él és virul, éppen tavaly írtunk róla, hogyan ünnepelte megmentőivel a 10 évvel ezelőtti eseményt.

Segített az alapítvány

A defibrillátort azonban egy ideig nem lehetett bevetésre vinni, hiszen lejárt az akkumulátor és a tappancsok élettartama. Az Őrizd a Lángot Alapítvány mindent megtett azért, hogy felújítsák a készüléket, amit az adó 1 százalékos felajánlásokból befolyt összegből mostanra sikerült megvalósítani. Ezért október közepén egy rögtönzött mini ünnepségen újra át is adták azt használatra a tűzoltóknak.
– Először is megköszönöm azoknak, akik az alapítványnak adták adójuk 1 százalékát. Ebből a pénzből sikerült új akkumulátort, elektródákat és tappancsokat vásárolni a defibrillátorhoz, így újra hadra fogható – mondta Vincze Tibor. Az alapítvány elnöke hozzátette, fontosnak tartják ezeket a fejlesztéseket, és itt nem állnak meg, a rendőrséget is szeretnék segíteni valamilyen életmentő eszközzel a jövőben.

Bohák János tűzoltó alezredes veszi át a felújított félautomata eszközt Vincze Tibortól (Fotó: Melega Krisztián)
Bohák János tűzoltó alezredes veszi át a felújított félautomata eszközt Vincze Tibortól (Fotó: Melega Krisztián)

Az átadáson jelen volt Kovács Tibor, az Orosházi Mentőállomás vezetője, és Szilaj Izabella mentőtiszt is. Ő volt az egyik, aki 11 évvel ezelőtt ennek az eszköznek a segítségével mentette meg a Mezgé focipályán összeesett férfi életét.

– Mentősként nagyon örülök, hogy ez az eszköz újra működik, és bevetésre kész, ez óriási dolog. Ha valakinél keringés leállás következik be, nem kell egymásra várni, a tűzoltók is azonnal tudnak cselekedni. Ez a mi munkánkat is megkönnyíti és megnöveli a beteg életben maradási esélyét, és ez a legfontosabb – fogalmazott Szilaj Izabella.

Bohák János tűzoltó alezredes szerint nem mindennapi, hogy egy tűzoltóautón defibrillátor legyen. Az orosházi tűzoltóparancsnoktól megtudtuk, az 1-es számú gépjárműfecskendőre málházták fel az eszközt, így az minden vonulásnál azonnal rendelkezésre áll.
– Ezzel növekszik a lakosság biztonságérzete, ami nagyon fontos dolog. Nem mellesleg, amennyiben mi hamarabb érünk ki egy esethez, mint a mentősök, és újraélesztésre van szükség, nem kell várni, a defibrillátor segítségével sokkal nagyobb eséllyel tudunk segíteni. Arról nem is beszélve, ha egy sok sérültes esethez vonulunk, mi is be tudunk szállni az életmentésbe ily módon is – tette hozzá a parancsnok.

Mostantól újra magukkal viszik a bevetésekre a defibrillátort az orosházi tűzoltók (Fotó: Melega Krisztián)
Mostantól újra magukkal viszik a bevetésekre a defibrillátort az orosházi tűzoltók (Fotó: Melega Krisztián)

A tűzoltók az alapkiképzés során megtanulták az újraélesztés fogásait. Az orosházi mentősök azonban vállalták, hogy az eddiginél is magasabb szintre emelik a tűzoltók ezen tudását, és oktatást adnak nekik az újra rendszerbe állított defibrillátor használatáról is.

A Magyar Nemzeti Szívalapítvány oldalán rögzítik azon helyeket, ahol ilyen életmentő készülékek találhatók. Orosházáról jelenleg három helyszín van fent, de tudjuk, hogy ennél több is van a városban.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.