- hirdetés -

Immár 13. alkalommal gyűltek össze október 14-én az Árpád-kertben azok az orosházi szervezetek, amelyek részt vesznek a helyi hajléktalan ellátásban. Ezen a péntek estén, a park fái között, a lámpák fényénél minden arról szólt, hová fordulhatnak a bajba jutott fedél nélküliek, miben tudják segíteni őket a város intézményei és a szakemberek.

A „Szolidaritás éjszakáján” a hajléktalan ellátásban dolgozók töltenek el egy estét, éjszakát a szabadban az otthontalanokkal Budapesten és a vidéki nagyvárosokban. Orosháza a kezdetek óta aktív részese a programnak, amely az utcán élők problémáira kívánja felhívni a figyelmet. A rendezvényt idén is a Segítő Gondoskodás Alapítvány szervezte a hajléktalanszállóval és az önkormányzattal karöltve.

Köszöntőjében Dávid Zoltán polgármester úgy fogalmazott, a város ezzel az estével ismét megmutatja, hogy érzékeny azokra, akik ideiglenesen bajba jutottak, sokszor önhibájukon kívül.
– A szociális ellátórendszerben dolgozók azért tevékenykednek nap, mint nap, hogy a lehető legjobban elláthassák a segítségre szoruló személyeket – mondta és hozzátette, úgy érzi, Orosháza érzékeny, odafigyel a hajléktalanjaira is, akiknek így nem muszáj az utcán tölteniük az éjszakákat.

Dávid Zoltán polgármester szót váltott a hajlék nélkül élőkkel is (Fotó: Rosta Tibor)
Dávid Zoltán polgármester szót váltott a hajlék nélkül élőkkel is (Fotó: Rosta Tibor)

Az éjjeli menedékhely azonban csak az egyik szolgáltatása a hajléktalanszállónak, amely átmeneti szállóként és nappali melegedőként is funkcionál, tájékoztatott az intézmény vezetője, Orovecz Sándor.
– Az éjjeli menedékhely és az átmeneti szálló gyakorlatilag fedelet nyújt az esti időszakra, a nappali melegedő szolgáltatásait pedig minden olyan illető igénybe veheti, aki nem rendelkezik fűtött helyiséggel, melegedhet nálunk, főzhet, moshat, tisztálkodhat – részletezte a lehetőségeket.

Ez az este is a segítségről szólt, csak kicsit másként. Itt forró tea és zsíros kenyér, énekszó mellett beszélhették meg egymással szervezők, érdeklődők, rászorulók, mit és hogyan lehet tenni az elesettekért, mivel és hogyan lehet felhívni a figyelmet nehézségeikre.

Az önkéntesek sokat segítettek a rendezvényen (Fotó: Rosta Tibor)
Az önkéntesek sokat segítettek a rendezvényen (Fotó: Rosta Tibor)

Szokolai-Olasz Mónika, az Egységes Szociális Központ igazgatóhelyettese megnyitójában büszkeségét fejezte, hogy a rendezvény már 13 éve hirdeti a töretlen tenni akarást és elhivatottságot, amely a hajléktalanszálló munkatársait jellemzi.
– A hajléktalan személyek városunkban nincsenek egyedül hagyva gondjaikkal és nincsenek kirekesztve a mindennapokból.

Tudjuk azonban azt is, hogy paradigmaváltás szükséges: a korábbi években az ellátásba bevont hajléktalanok számának növelése és gondozásuk minőségi javítása volt a fő cél, ezt azonban mostanra felváltotta a számuk csökkentésére irányuló törekvés – hangsúlyozta.

Ennek érdekében vett részt a szociális központ a „Foglak – Utcán élő hajléktalan személyek társadalmi reintegrációja” elnevezésű projektben, amelynek keretében 24 otthontalan vehetett részt tréningeken, tanácsadáson, OKJ-s képzéseken. Közülük nyolcan szereztek szakképzettséget, ugyanennyinek sikerült önálló lakhatásba kerülni és meg is tartani azt.

Idén megközelítőleg 45 fő került a hajléktalanszálló látókörébe, év végére és a hideg beálltával ez megközelíti majd az 50-60 főt. Az intézményben jelenleg 80 százalék körüli a telítettség, ezért Orovecz Sándor arra hívta fel a figyelmet, hogy aki szükséget szenved, térjen be hozzájuk, van hely számára.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.