- hirdetés -

Talán az eddigi gyűjtések legsikeresebbje volt a szeptember 22-ei. Rengeteg használt monitor, számítógép, használt étolaj gyűlt össze a városháza udvarán.

Még a hivatalba járóknak és az ott dolgozóknak is feltűnt, hogy most jóval több használt monitor, számítógép hever a polgármesteri hivatal udvarán szeptember 22-én, mint korábban szokott. Mindig népszerű az évente kétszer, az önkormányzatnak, az Elektronikai Hulladékhasznosító Kft., illetve a Biofilter Zrt. közreműködésével szervezett gyűjtése, de múlt csütörtökön különösen sokan éltek a lehetőséggel. Hajdú Zoltán környezetvédelmi előadótól megtudtuk, ez alkalommal 700 kg használt étolaj ill. sütőzsiradék, valamint 9940 kg e-hulladék gyűlt össze múlt héten. Ezek az anyagok már biztosan nem szennyezik a környezetünket.

Sokan éltek a lehetőséggel, halomban állt az elektronikai hulladék (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Sokan éltek a lehetőséggel, halomban állt az elektronikai hulladék (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Mint megtudtuk, az összegyűlt olajat finomítják és kozmetikai alapanyagot, illetve bioüzemanyagot állítanak elő belőle. Az e-hulladék esetében a hasznosítható alkatrészeket beolvasztják és újrahasznosításra továbbértékesítik, a nem hasznosítható részeket külön szelektálják anyaguk szerint és ártalmatlanítják.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.