- hirdetés -

Magyarország idén is csatlakozik az Európai Bizottság LIFE+ programja keretében november 19-27. között megvalósuló Európai Hulladékcsökkentési Hét kampányhoz. A Hét keretében a kontinens egészén önkéntesek saját ötleteiket megvalósítva hívják fel a figyelmet a hulladékmennyiség csökkentésének fontosságára, a termékek újrahasználatára, valamint a már hulladékká vált anyagok újrahasznosítására, azaz a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára.

A 2012 óta minden évben megrendezett Hét népszerűsége, mozgósító ereje évről évre növekszik: míg 2012-ben mindössze 7, addig 2015-ben már 476 akcióötletet valósítottak meg hazánkban – írja tájékoztatójában a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság. A Héthez való csatlakozás hat kategóriában történhet: államigazgatási szerv, hatóság; egyesület, civil szervezet; gazdálkodó, ipari szervezet; oktatási intézmény; magánszemély; egyéb szervezet (kórház, idősek otthona, kulturális központ, stb.).

A Hét idei, központi témája

Az Európai Hulladékcsökkentési Hétnek minden évben van egy központi témája, idén ez a „Többet ésszel, mint csomagolással” gondolat. Ennek lényege, hogy kerüljük a felesleges csomagolás használatát, ne pazaroljuk erre egyre szűkösebb erőforrásainkat! Ez jelentheti többek között a helyi termékek csomagolásmentes vásárlását, saját bevásárlótáska, kosár, doboz, üveg többszöri újrahasználatát, a hazai friss idénytermékek előnyben részesítését, a környezettudatos vendéglátást, saját törülközők használatát, azaz az eldobható műanyag poharak, evőeszközök, papírok használatának mellőzését.

Kevesebbet kidobni, többet újrahasznosítani (archív fotó: Rosta Tibor)
Kevesebbet kidobni, többet újrahasznosítani (archív fotó: Rosta Tibor)

Könnyen belátható, hogy a mindennapjainkba egyszerűen beépíthető praktikák ezek, melyek eredményeként csökken a kukában landoló drága és felesleges csomagolóanyag mennyisége. Ez a magatartás jelentős gazdasági előnyöket is magában rejt – természetesen az adott intézmény, szervezet, személy, szolgáltatás lehetőségeihez illeszkedve és a résztvevő személyekre szabva – írja az igazgatóság.

Csatlakozás módja

Az Európai Hulladékcsökkentési Héthez csatlakozni lehet a www.hulladekcsokkentesihet.hu honlapon bármilyen, a központi témához kapcsolódó helyi ötlettel vagy bármilyen más kreatív, a keletkező csomagolási hulladék mennyiségét egyéb módon csökkentő saját ötlet megvalósításával és dokumentálásával. A NHI munkatársai, akik az akció sikeres lebonyolítása érdekében segítséget nyújtanak, elérhetőek az ewwr@oktf-nhi.gov.hu e-mail címen.

Európai Hulladékcsökkentési Díj

A legötletesebb, leghatékonyabb regisztrált akciókat idén is benevezik az Európai Hulladékcsökkentési Díjra, melyet a nemzetközi zsűri által kiválasztott legjobb európai kezdeményezések kapnak. A minden évben kategóriánként kiosztott Díjért folyó versenyben az elmúlt években már kiemelkedően teljesítettek a magyar résztvevők. 2013-ban és 2014-ben két döntősünk is volt (oktatási intézmény és magánszemély kategóriában), sőt 2014-ben a budapesti Bethlen Gábor ÚÁG Kincskereső Tagiskolája kapta a legjobbnak járó elismerést. 2015-ben ismét magyar siker született, a Héten megvalósított akciójukért az érdi Pumukli Német Nemzetiségi Óvoda nevelői vehették át Brüsszelben a díjat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.