- hirdetés -

Egy gyermek születése mindig örömteli esemény. Ám előfordul, hogy a várva várt baba sérülten születik. Elfogadás, kétségbeesés – csak néhány, ami a szülőkben elsőként felmerül, nekik segít a Down-dada. Ezentúl Békés megyében is elérhetővé válik, Misák Darinka gyógypedagógus személyében.

Néhány évvel ezelőtt jelentkezett a Down-dadaszolgálathoz az orosházi szakember, bár feltétel volt, hogy a jelentkezőnek legyen Down-szindrómás gyermeke, ennek nem felelt meg. Békés megyében jelenleg nincs Down-dada, mert senki sem vállalkozott e feladat ellátására. Nemrégiben, a szolgálat elnöke Steinbach Éva azzal kereste meg, hogy vegye fel a kapcsolatot egy nagyszénási anyukával, akinek Down-szindrómás kislánya született, mert segítségre van szüksége.

Az első és legfontosabb az elfogadás

– A Down Alapítvány, melynek berkein belül működik a szolgálat, felkért, hogy egy háromnapos képzést követően lássam el ezt a feladatot a megyében. Örömmel vettem a megkeresést – mesélt a kezdetekről Darinka. Hozzátette: nagyon fontos, hogy amikor sérült gyermek születik egy családban, akkor legyen ott egy támogató szülő. A Down-dada tulajdonképpen erre koncentrál. Ezek a családok nagyon magukra maradnak, sok bennük a bizonytalanság. A legfontosabb, aki sérült gyermeket nevel, ne érezze magát egyedül, van segítség.

Sok szülő érzi magát egyedül, ha sérült gyermeke születik (Fotó: Rattai Ágnes Bianka)
Sok szülő érzi magát egyedül, ha sérült gyermeke születik (Fotó: Rattai Ágnes Bianka)

Amikor a szülőkben tudatosul, hogy a gyermeke sérülten született, akkor a legfontosabb, hogy elfogadják gyermeküket olyannak, amilyen. Az hogy valakinél mennyi ideig tart ez a folyamat, nagymértékben függ a családi háttértől, a szülők személyiségétől és az őket körülvevő környezettől. A gyógypedagógus elmondta, előzetes felmérése alapján Orosházán 4, Nagyszénáson 2, Csorváson és Medgyesegyházán 1-1 családról tud, de folyamatosan várja mindazok jelentkezését, akiknek szükségük lenne ilyenfajta segítségre.

Önkéntes és amíg szükséges kérhető

– Nemrégiben szerveztem egy találkozót Down-szindrómás gyermeket nevelő szülőkkel. Az egyikük, Rattai Ágnes Bianka olyan szerkesztett szórólappal érkezett, ami a lehetőségeket térképezi fel a környéken (babaúszás, Dévény torna, fejlesztések stb.) és nagy segítség az érintett szülőknek, az iskoláknak, az egészségügyben dolgozóknak. Nemrégiben felkerestem az Orosházi Kórház gyermekosztályának vezető főorvosát is, dr. Varga Sándort, aki szintén támogatásáról erősített meg. Úgy érzem, hosszú idő után végre elindulhatunk egy úton, amihez viszont nem elég csak az én munkám, ennél sokkal több kell: az egészségügyi intézmények, védőnők, oktatási intézmények összefogása, együttgondolkodása – emelte ki.

A dada munkája elsősorban a születés utáni időszakra összpontosít, és csak abban az esetben keresi fel az érintett családot, ha ezt a kórház vagy a Down Alapítvány jelzi, és a szülő hozzájárult a megkereséshez, igényli a segítséget. Misák Darinka elmondta, célja, hogy ne csak a születés után, hanem a későbbiekben is segítse ezeket a családokat, ameddig szükségét érzik, hiszen minden életszakaszban felmerülhetnek kérdések, ő pedig választ adhat, támogatást nyújthat, hiszen munkája révén felnőtt Down-szindrómásokkal is foglalkozik.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.