- hirdetés -

A nyári, kora őszi időszak jellemző bűnözési formája a besurranás, a tolvajok legtöbbször a nyitva hagyott nyílászárókon át jutnak be és veszik magukhoz értékeinket. Emellett az is sűrűn előfordul, hogy a tolvajok valamilyen hivatalos szervezet munkatársainak adják ki magukat. Nézzük, mit tanácsol a rendőrség az ilyen esetek elkerülése érdekében!

Nyáron előszeretettel nyitunk ablakot, ajtót, hogy kellemesebbé tegyük a lakás vagy ház levegőjét, azonban legtöbbször eszünkbe sem jut milyen kockázatot vállalunk ezzel. Amíg mi valamelyik helyiségben teszünk-veszünk, esetleg a kertben dolgozunk, a besurranók soktízezres kárt okozhatnak.

A rendőrség azt tanácsolja, hogy amikor földszintes családi házban vagy a földszinten szellőztetünk, maradjuk a szobában, a leengedett redőny vagy a szúnyogháló ugyanis nem akadályozza meg az elkövetőket a bejutásban. Az erre szakosodott tolvajok kimondottan a nyitott ajtókat, ablakokat figyelik és pár másodperc alatt képesek bejutni rajtuk, az pedig szintén csak néhány percet vesz igénybe, hogy felderítsék és ellopják az otthon lévő pénzt vagy pénzzé tehető értékeket.

Másodpercek alatt bejutnak a tolvajok a házba (Fotó: illusztráció)
Másodpercek alatt bejutnak a tolvajok a házba (Fotó: illusztráció)

Ha eközben rajtakapjuk az elkövetőt, akkor a hatályos jogszabályok szerint elfoghatjuk és a rendőrök kiérkezéséig a helyszínen tarthatjuk. A rendőrség azonban senkinek nem javasolja, hogy dulakodjon a tolvajjal, hiszen a sérülését kockáztatja, ehelyett amennyiben lehetséges, a telefonunkkal fotózzuk le és a lehető leggyorsabban kérjünk segítséget.

Orosházán idén nyáron nem sűrűn fordult elő hasonló eset, tágabb környezetünkben azonban igen: a nyár folyamán egy 11 tagú, több megyében „ténykedő” besurranó társaságot leplezett le és vett őrizetbe a rendőrség.

Nálunk gyakoribb volt a tisztességtelen szándékú házalás.

– Ezek az emberek rendkívül változatos történetekkel állnak elő annak érdekében, hogy pénzt vagy eladható dolgokat szerezzenek, kedvesen, udvariasan szólnak a többnyire idős áldozatokhoz, ezzel gyorsan a bizalmukba férkőzve – mondta el Vargáné dr. Szombati Andrea a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Ilyen történet lehet például, hogy valamelyik szolgáltatótól visszatérítést hoztak, támogatást szeretnének átadni, de váltani kellene hozzá.

– Elővetetik a megtakarított pénzt, majd beszélgetni kezdenek a nénivel, bácsival, elterelik a figyelmét és közben elteszik a dobozt vagy borítékot, amiben a pénz van – részletezi az elkövetés módszerét az őrnagy hozzátéve, hogy sok hasonló eset elkerülhető a megelőzéssel, azaz, ha a fiatalabb családtagok felhívják az idősek figyelmét arra, milyen veszélyei vannak, amikor ismeretleneket engednek be a lakásba.

Szombati Andrea kiemelte, hogy amennyiben valaki az utcájában vagy a társasházban több helyre becsengető idegeneket lát, lehetőség szerint jegyezze fel, milyen színű autóban érkeznek, milyen ruhát viselnek, hogyan néznek ki, ezzel ugyanis nagyban segítheti a rendőrség munkáját.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.