- hirdetés -

Jelentősen nőtt a forgalom az orosházi kormányablakban a január óta igényelhető új személyi igazolvány bevezetése óta. Több mint háromezren kérték eddig az új okmányt.

Rohamosan terjed az elektronikus személyi igazolvány, a Magyar Hírlap egy augusztus eleji cikke szerint az év eleje óta országos szinten 900 ezren igényelték az új személyazonosító okmányt. Orosházán is népszerű.
– Június 30-áig 3202 ügyfél kérelmezte az új típusú személyazonosító igazolvány kiállítását – tájékoztatott Lustyikné dr. Papp Anikó, az Orosházi Járási Hivatal vezetője. Hozzátette: a tavalyi év ugyanezen időszakához képest 27%-kal, tehát jelentősen növekedett az igazolvány igénylések száma.

– Főleg az év elején volt népszerű új igazolványt igényelni. Sok ügyfelünk azt gondolja, hogy a korábbi műanyag igazolvánnyal nem utazhatnak külföldre és ezért cseréltetik, mások úgy gondolják, hogy az új okmány helyettesíti a lakcímigazolványt, TAJ kártyát, adókártyát és a vezetői engedélyt, így minden egyben van és egy kártyát könnyebb hordani. Viszont az új személyazonosító igazolvány egyelőre nem váltja ki ezeket az okiratokat, ám várhatóan hamarosan teljes körűvé válik a használata – emelte ki a hivatalvezető.

 Az okmányt elektronikus aláírásra is lehet használni, valamint az a TAJ-kártya és az adóazonosító igazolvány funkcióit is ellátja (MTI Fotó: Máthé Zoltán)
Az okmányt elektronikus aláírásra is lehet használni, valamint az a TAJ-kártya és az adóazonosító igazolvány funkcióit is ellátja majd (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Megtudtuk, szintén inkább év elején volt jellemző, hogy az ügyfelek éltek az ujjlenyomatuk chip-en történő tárolásának lehetőségével, valamint igényelték azt az új szolgáltatást, hogy az új okmányuk elektronikus aláírás létrehozásához is használható legyen. Jelenleg az ujjlenyomat rögzítését az ügyfelek több mint 40 százaléka kéri, az elektronikus aláíráshoz való használat lehetőségét viszont jelentéktelen arányban.

Az illetékmentes személyazonosító igazolványigénylés lehetősége valószínűleg hozzájárult a közel 30%-os ügyfélforgalom növekedéshez.  A fenti időszakban az orosházi kormányablakban személyazonosító igazolvány igénylésekor majd 5 millió forintot takarítottak meg az állampolgárok.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.