- hirdetés -

Miért telik meg két nap alatt egy konténer? Miért nem ürítik gyakrabban? Mennyi a valóban szelektíven gyűjtött hulladék aránya? Utánajártunk.

Sok olvasói észrevétel érkezik a szelektív hulladékgyűjtő szigetek és környezetének állapota miatt, emellett a Facebook csoportokban is rendre panaszkodnak az emberek, miszerint vannak olyan helyek, ahol kifolyik a szemét a konténerekből.

– Mi is tudunk ezekről a problémákról és a lehetőségekhez képest kezeljük is a helyzetet – szögezi le megkeresésemre Benkő Ferenc, az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója.
– Hetente négy alkalommal keressük fel a városban található szelektív gyűjtőpontokat. Szerdán és pénteken teherautóval ürítjük a kihelyezett konténereket, míg kedden és pénteken a közszolgáltatási szerződésünkben vállalt feladatainknak megfelelően kézi erővel tartjuk rendben és takarítjuk el a hulladékgyűjtő edények mellé felhalmozott szemetet.

Kibelezett hűtőgépek az utcán (archív fotó: Melega Krisztián)
Kibelezett hűtőgépek az utcán – még mindig van, aki az utcára teszi a nem odavaló szemetet (archív fotó: Melega Krisztián)

– Ennyi ürítést tesz lehetővé a jelenleg rendelkezésre álló géppark és személyi állomány. A legtöbb problémát egyébként az okozza, hogy a lakótelepeken nem csak az ott lakók viszik le a szemetet, így gyorsan megtelnek a konténerek – mondja a vezérigazgató.

Figyelik az illegális szemetelőket

Hozzáteszi, különösen rossz a helyzet a felüljáró alatt, a Napsugár utcában, a Csabai utcában, valamint a Kettőssánc tér mellett található gyűjtőpontokon.
– Ezeket a pontokat a cég dolgozói külön figyelemmel kísérik. Információkkal rendelkezünk arról, hogy kik azok a személyek, akik rendszeresen oda hordják a szemetüket.

Így például tudunk egy TV és hűtőgép szerelőről, és egy zöld furgonnal rendszeresen a Csabai utcán megjelenő egyénről, akik nem rendeltetés szerint használják ezeket a gyűjtő szigeteket. Jelenleg a közterület-felügyelők bevonásával azon vagyunk, hogy bizonyítékokat gyűjtsünk az illegálisan szemetelőkről, megpróbáljuk őket tetten érni.

Remélem, hamarosan konkrét eredményeket tudunk felmutatni ezzel kapcsolatban – mondja a vezérigazgató.

Sok az útszéli szemét

De nem csak a gyűjtőpontoknál, hanem a város zöldterületein is visszatérő probléma a felelőtlen emberi magatartás miatti szemetelés.
– Sajnos évről évre folyamatosan növekszik az illegálisan elhelyezett hulladékok mennyisége a városban. Rendszeresen tartunk hulladékgyűjtéseket, de a szemét mindig újratermelődik az árokpartokon, erdősávokban. Ebből arra lehet következtetni, hogy romlott a lakosok morális hozzáállása – emelte ki Benkő Ferenc.

A városüzemeltetés munkatársai augusztus 24-én is szedték az eldobált hulladékot a Szentesi út mellett (Fotó: Rosta Tibor)
A városüzemeltetés munkatársai augusztus 24-én is szedték az eldobált hulladékot a Szentesi út mellett (Fotó: Rosta Tibor)

De van jó példa is

Múlt héten írtunk róla, hogy az SOS Gyermekfalu tábort tartott Orosházán. A kéthetes programból két napot is szemétszedéssel töltöttek a táborozók.
– Az SOS vezetői kerestek meg azzal, hogy szeretnének szemetet szedni a város valamelyik pontján, ezzel is hozzájárulva Orosháza tisztaságához. Ez a kérés példaértékű, korábban ilyen jellegű megkeresés nem érkezett hozzám. Két napon át 35 önzetlenül segítő felnőtt és fiatal 25 zsák szemetet szedett össze a gyopárosi erdőben illetve a stranddal szemközt lévő tóparti sétány melletti területen, amit ezúton is köszönök nekik az orosháziak nevében – zárta Benkő Ferenc.

A szelektív szigetekről hetente 2-2,5 tonna hulladékot gyűjtenek be. A műanyag gyűjtésére szolgáló konténerekbe évente 93 tonna hulladék kerül, ennek 80%-a (!) oda nem illő szemét. Papír esetében ez a szám évente 58 tonna, ebből 40% az oda nem illő mennyiség. Az üvegnél a legjobb a helyzet, ott az évente 50 tonna begyűjtött hulladékból “csupán” 10% oda nem illő.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.