- hirdetés -

A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményről szóló igazolásra a közelgő tanévkezdéskor több esetben is szüksége lehet a szülőknek, amikor bizonyos kedvezményeket igényel. Nézzük, mi is ez?

A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultság megállapításának célja annak igazolása, hogy a gyermek szociális helyzete alapján jogosult: a gyermekétkeztetés normatív kedvezményre, évente két alkalommal (augusztus és november hónapokban) természetbeni juttatásra (Erzsébet-utalvány), valamint a külön jogszabályban meghatározott egyéb kedvezményekre.

Igényelhető a polgármesteri hivatal fsz. 3-6. számú irodáiban. A kérelem nyomtatvány beszerezhető ezen irodákban, illetve letölthető a város honlapjáról is. A kérelmet benyújthatja szülő, illetve más törvényes képviselő (családba fogadó gyám), nagykorúvá vált gyermek esetében maga a nagykorú.

A kedvezmény megállapítható, amennyiben a gyermeket egyedülálló szülő, illetve más törvényes képviselő gondozza, vagy, ha a gyermek tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos, és a családban az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg a 39.900.- Ft/ fő összeget. Megállapítható továbbá minden egyéb más esetben, ha a családban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a 37.050.- Ft/ fő összeget (feltéve, hogy a család a vagyoni helyzet vizsgálata során – együttesen és a családtagokat tekintve külön-külön – vagyontalannak minősül).

A feltételek fennállása esetén a kedvezményt egy évre adják ki, tehát évente meg kell újítani. A jogosultság megszüntethető kérelemre, vagy felülvizsgálat alkalmával (amennyiben a jogosultság nem áll fenn).

Gyermekvédelmi szakellátásba került gyermek (pl. nevelésbe vétel) esetében a kedvezmény nem igényelhető.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.