- hirdetés -

A nyár mindig kiemelten nehéz időszak a vérellátás területén, mert a véradók közül sokan mennek szabadságra. A betegség sajnos évszaktól független és nyáron több a baleset is. A biztonságos vérellátás érdekében ebben az időszakban is nagyon nagy szükség van véradókra.

– A nyár valóban egy nem könnyű időszak, de azért örömmel mondhatom, hogy az orosházi véradók ilyenkor is aktívak. Igen jó arányba vesznek részt a véradásokon, „de ébren kell tartani ” az aktivitást. Kérjük a véradókat, hogy szakítsanak időt a szabadságuk alatt is a véradásra – emelte ki Tóth Zoltánné, a Magyar Vöröskereszt Békés megyei vezetője. A donorok regenerálódását továbbra is Gyopárosfürdő biztosítja, amiért köszönettel tartoznak, és természetesen a véradóknak is hálásak az önzetlen segítségnyújtásukért.

Mint megtudtuk, nyáron is leginkább a középkorosztály, a 45 felettiek adnak vért. Június, júliusban Orosházán mintegy 21 alkalommal szerveztek véradást, 550-en adtak vért, közülük 34-en első véradók voltak.

– Fontos hangsúlyozni, hogy az egészségünkért is teszünk a véradással, hisz a segítségnyújtás mellett rendszeres szűrővizsgálaton vesznek részt a donorok. Egy cseppnyi vérből megállapítható sok minden, és probléma esetén a megfelelő szakorvoshoz irányíthatók. A vércsoport meghatározása mellett kimutatható a vérszegénység, a vashiány, a Hepatitis B, C fertőzések, de még a szifilisz és az AIDS is – hangsúlyozta Tóthné.

Augusztusban 9-én, 11-én, 16-án, 18-án, 23-án, 25-én, 30-án a Véradó Állomáson (Könd utca 59.) 8-12 óráig adhatunk vért.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.