- hirdetés -

34. alkalommal rendezték meg július 2-án a Suzuki Balaton átúszást, összesen 8223-an vágtak neki a Révfülöp és Balatonboglár közti távnak. Az indulók között szép számmal akadtak orosháziak és környékbeliek is. Két fiatalt, Sándor Enikőt és Hanyecz Eriket kérdeztük élményeikről.

Remek időben, 25 Celsius-fokos vízben teljesíthették az 5,2 km hosszú távot az úszók. Talán a kiváló körülményeknek is köszönhetően sikerült Papp Márknak egy órán belül (0:58:33) átérni a déli partra, ezzel 2002 óta tartó rekordot döntött meg a férfiak között. A szebbik nem mezőnyében, kicsit több, mint egy óra alatt teljesítette a próbát az olimpiai bajnok úszónő, Risztov Éva és ezzel az élen zárt.

A profik mellett természetesen nagyobb létszámban voltak jelen az amatőr nevezők. Közéjük tartozik Sándor Enikő és Hanyecz Erik is. Enikő már másodjára, Erik először vágott neki a megmérettetésnek.
– Gyerekként, nyáron rengeteget időt töltöttem a Balatonon nagyszüleimnél, valamint versenyszerűen is úsztam, így tavaly úgy döntöttem, hogy belevágok – kezdte beszámolóját Enikő.

Eriket édesapja, Hanyecz István beszélte rá az erőpróbára (Fotó: család)
Eriket édesapja, Hanyecz István beszélte rá az erőpróbára (Fotó: család)

– Évek óta terveztem, hogy nekivágok. Többször megígértem édesapámnak, aki most már 10. alkalommal vett részt az eseményen, hogy átúszom vele a Balatont, most végre összejött – mondja Erik.

A Balaton-átúszás honlapján Mányoki Attila maraton-úszó rengeteg tanáccsal és hasznos információval látta el az érdeklődőket. Tippeket adott, hogyan szoktassuk testünket fokozatosan a terheléshez vagy, hogy mit érdemes enni az úszás előtti napon.

Enikő és Erik is elmondta, különösen nem készültek az átúszásra, de megosztották velünk, miben látták a nehézségét.
– Igazából két nappal az átúszás előtt döntöttem el, hogy indulok, így kifejezetten vízben nem készültem. Próbálok rendszeresen futni, sportolni, ezzel tartom a kondimat. Előzetesen sokkal fárasztóbbnak gondoltam. Persze a végére így is elfáradtam, de korántsem annyira, mint ahogy számítottam rá. Számomra az egyhangúság jelentette az igazi nehézséget – értékelt Erik, aki 2:16: 59-es idővel ért célba.

– Én pár nappal előtte mentem vízbe, hogy szokjam kicsit a környezetet – válaszolt viccesen Enikő. – Szerencsére így is sikerült felülmúlnom az előző évben felállított eredményemet három perccel (02:51:43). A vízi rutin ellenére mentálisan sokkal nehezebb, mint fizikailag. Ijesztőnek tűnik a táv, az embernek le kell győznie önmagát – fogalmazott.

Enikő (j) barátnőjét, Tóth Nórát is rábeszélte a Balaton átúszására (Fotó: Facebook/Sándor Enikő)
Enikő (j) barátnőjét, Tóth Nórát is rábeszélte a Balaton átúszására (Fotó: Facebook/Sándor Enikő)

Mindketten úgy tervezik, hogy a jövőben is indulnak, a kellő motiváció megvan az ismétléshez. Szeretnének jobban teljesíteni, jobb eredményt elérni, de nem ez az elsődleges cél.
– Nem volt panaszunk a szervezésre, minden gördülékenyen ment, bár mi az első turnusban indultunk, ilyenkor még nincsenek olyan sokan. Jó érzés lenne megint teljesíteni hasonló vagy jobb eredménnyel, de, hogy ez megtörténik-e, lehet akkor is csak két nappal előtte fog kiderülni – fogalmazott a 23 éves Erik.

– Természetesen jó lenne, ha sikerülne javítani az időmön, de fontosabbnak tartom, hogy több társamat is motiválom a részvételre. Tavaly még egymagam csináltam végig, idén már azok is csatlakoztak, akik eddig drukkoltak értem, így együtt gyűrtük le a Balatont – zárta Enikő.

Több orosházi és nagyszénási is teljesítette az 5.2 km hosszú távot. Közülük két nagyszénási leányzó, a 23 éves Benkő Aliz és a 16 éves Benkő Zsófi volt a leggyorsabb. Aliz 1:36:20, míg Zsófia 1:36:30 alatt úszta át a Balatont. A legidősebb orosházi induló a 62 éves Oskó József Péter volt, aki 3:26:56 alatt ért a balatonboglári célba.

A 34. Suzuki Balaton-átúszás 8223 főt számláló mezőny csak nagyon kis százaléka volt kénytelen idő előtt feladni. A kor nem számított, bizonyítja ezt Vajdics József, aki 85 évesen gondolta úgy, hogy elindul az átúszáson és sikeresen be is fejezte azt 3:34:30-as idővel. A kicsik is képviselték magukat, hiszen akadt 7 éves fiú és 8 éves lány nevező is. A biztonságról az egész távon 20-30 méterenként álló hajók gondoskodtak, a parton szakképzett orvosok álltak készenlétben.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.