- hirdetés -

Az a tudás, amivel a szülők veszélyhelyzetet tudnak elhárítani sokkal fontosabb, mint a babaúszás. Ezt vallja Dr. Varga Sándor, az orosházi kórház gyermek- és csecsemőosztályának osztályvezető főorvosa.

Nemcsak vallja, hanem teszi is. Pár hete vette kézbe a Klementina Dél-Békés Alapítvány kuratóriumának elnökeként azt a babát, amelyet elsősorban oktatási célokra szeretnének használni.
– Megtanítjuk az anyákat szoptatni, pelenkázni, de azt a készséget is meg kellene tanítani, hogy mit tegyenek akkor, ha félrenyel a gyermek, vagy bármilyen okból olyan veszélyhelyzet alakul ki, hogy újraélesztésre van szükség. Az időben elkezdett újraélesztés ugyanis nagymértékben javítja a túlélési esélyeket – emelte ki az osztályvezető főorvos.

A speciális babát a Klementina Dél-Békés Alapítvány vásárolta mezőhegyesi középiskolások oktatására. Az Orosházi Kórházba azért hozta be immár többször is, mert ez az eszköz arra is alkalmas, hogy a fiatal orvosok az intubálást gyakorolják rajta. Erre a mindennapokban kevés lehetőségük van, pedig szükség van erre a gyakorlati tudásra is.

Dr. Varga Sándor oktatja fiatal kollégáit: dr. Tóth Renáta és dr. Romansky Dóra gyakorol a speciális babán (Fotó: Rosta Tibor)
Dr. Varga Sándor oktatja fiatal kollégáit: dr. Tóth Renáta és dr. Romansky Dóra gyakorol a speciális babán (Fotó: Rosta Tibor)

– Az alapítvány célja elsősorban az, – amit ki kellene terjeszteni Orosházára is – hogy megtanítsuk már egész fiatal korban a leendő anyáknak, a frissen szülteknek és mindenkinek, hogyha bármilyen akkut életveszély alakul ki egy csecsemőnél vagy egy kisgyermeknél, a szaksegítség megérkezéséig cselekedni tudjanak.

Tulajdonképpen az alapötletünk az volt, hogy ezen a babán megtanítsuk a szülőket olyan alapvető minimális újraélesztési technikákra, amivel veszélyhelyzetet el tudnak hárítani, amit adott pillanatban sokkal fontosabbnak tartok, mint a babaúszást.

Az alábbi videóban az orvosok bemutatják, hogyan kell szájlégzést alkalmazni egy csecsemőnél, mire kell közben figyelni, hogyan kell egy pici babánál szívmasszázst alkalmazni, illetve milyen mozdulatokat kell végezni félrenyelés esetén.

– Életkori sajátosságoknak megfelelően vannak differenciák az újraélesztésben – mondta a bemutató közben a főorvos – mások az anatómiai viszonyok, különböző módszerek és technikák vannak életkornak megfelelően, ezért is jó ez a baba.

Igény az volna rá…

– Ő az első gyermekünk, lázgörcsöt kapott otthon, és nem tudtam mit csinálni. Ha lenne ilyen tanfolyam biztosan részt vennék rajta, mert nagyobb biztonságban érezném magam. Kezdő anyukaként nem tudom, hogyan kell újraéleszteni vagy segítséget nyújtani ilyen esetekben – mesélte Somodi Boglárka, akit a forgatás napján hozott be a mentő nyolc hónapos gyermekével.

Dr. Varga Sándor elmondta, hogy a kezdeményezés még gyerekcipőben van. Ősztől a mezőhegyesi iskolásokat biztosan elkezdik oktatni. Egyéb igényekről és arról, hogy milyen módon és keretek között lehetne ezt minél szélesebb körben oktatni még felmérések készülnek.
– Minden szülőt meg kellene tanítani arra, hogy pánik és azonnali telefonálás helyett rögtön cselekedjen és kezdje el az alapvető újraélesztési technikákat, amíg megérkezik a szakszemélyzet. Akit érdekel egy ilyen oktatás, az orosházi kórház gyermekosztályán érdeklődhet, és ha lesz elég jelentkező, elhozzuk a babát – zárta dr. Varga Sándor.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.