- hirdetés -

A régió 30 legügyesebb ifjú úszói tartottak felmérő edzést a Jövő Bajnokai Program részeként.

2019-ben Budapest ad otthon a FINA junior világbajnokságnak. Ezen a vb-n a  2002-2005 között született lányok és a 2001-2004 között született fiúk vesznek részt.. A Magyar Úszó Szövetség kidolgozott stratégia alapján, a Jövő Bajnokai Program keretében már ennél is előrébb tervez. Bán Sándor  dél-alföldi régióvezető  beszélt a rendezvénysorozatról.
– A Jövő Bajnokai Utánpótlás Program célja, hogy a legtehetségesebb  fiatalok közül kerüljenek ki a majdani győztesek. A versenyzők hazai és külföldi versenyeken és edzőtáborokban kaphatnak lehetőségeket. A program célja még, hogy a legjobb utánpótlásedzők, a sportág korábbi és jelenlegi csillagainak támogatásával, a legjobb körülmények között, a legnagyobb figyelem mellett készüljenek és természetesen az, hogy az utánpótlás korúak felnőjenek a jelenlegi úszó-világklasszisokhoz.

Antal András, a jövő egyik orosházi bajnoka szorgalmasan edzett (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Antal András, a jövő egyik orosházi bajnoka szorgalmasan edzett (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A programba az ország 7 régiójából közel 300 gyermek került be. 2003-as fiúk, 2004-2005-ben született fiúk és leányok.
– A reménységek minden hónap első szombatján egy felmérő tréningen vesznek részt egy kijelölt helyszínen. Háromhavonta a régiók egymással is versenyeznek. Ezen a versenyen évfolyamonként 7-7 versenyző eredménye számít majd a versenybe. Márciusban a dél-alföldi régió, a Dél-Dunántúl versenyzőivel mérte össze tudását. A mai tréningen a dél-alföldi régió 30 legjobb fiú és leány versenyzői találkoztak Orosházán.

A régióvezető elmondta még, hogy az utánpótlás kapitány jóváhagyásával a 30 fős keretek indokolt esetben bővülhetnek. Alapelv, hogy a fiatalok harcoljanak a régiós keretekbe való bekerülésekért, ugyanakkor, ha a helyzet megköveteli, kiemelkedő tehetség ne szenvedjen hátrányt. Augusztusban lesznek a korosztályos országos bajnokságok, novemberben rendezik az össz-régiós felmérőket. A Régiós Csapatbajnokságon változatlanul mérik a szakemberek az egyéni teljesítményeket, de emellett a régiók is összemérik erejüket.

Az Orosháza Úszó Egyesület tagja, Antal András is meghívást kapott a régió csapatába.  Schmidt Jenő tanítványa szorgalmasan teljesíti a távokat.
– Nagyon örülök, hogy eredményeim alapján a szakemberek kiválasztottak erre a programba. Remélem, hogy sikeresen szerepelek és bekerülök a magyar korosztályos válogatottba – nyilatkozta bizakodva a fiatal úszó.

A gyerekek az időmérő edzésekkel   az augusztusi korosztályos országos bajnokságra is készülnek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.