- hirdetés -

Egy középkorú férfi halála jelentett új, minőségibb életet több másik embernek. A közelmúltban az Orosházi Kórház új műtőblokkjában az intenzív osztály magas szintű szakmai munkájának is köszönhetően egy középkorú donorból távolíthatott el a Szegedi Transzplantációs munkacsoport szerveket.
Sokaknak máig megfoghatatlan a tény, hogyan lehet egy ember szerveit átültetni egy másik testébe úgy, hogy az megfelelően működjön. Pedig ez manapság már nálunk sem számít ritka beavatkozásnak. Néhány hete mutattuk be mi is a most 10 éves Benedeket, aki édesanyja veséjével él boldogan.

Egy ennél sokkal összetettebb és bonyolultabb szervkivétel történt a közelmúltban Orosházán is, ami a felgyógyuló betegek mellett a kórháznak is jelentős szakmai elismerést jelent.

Az új műtő első szervdonációja

– Egy kórház donációs aktivitása fontos indikátora az intézménynek, mind regionális, mind országos megítélésünket, megbecsültségünket nagy mértékben előmozdítja, erősíti. Kórházunk korábban már csatlakozott az Eurotransplant programhoz, így nem ez az első szervdonáció Orosházán, viszont az új központi műtőben ez volt az első ilyen jellegű eset– fogalmaz dr. Duray Gergő, az Orosházi Kórház főigazgatója.

Az orvosok összehangolt munkája kell a sikeres donációhoz (Fotó: Püspöki Zsolt/Orosházi Kórház)
Az orvosok összehangolt munkája kell a sikeres donációhoz (Fotó: Püspöki Zsolt/Orosházi Kórház)

A nem mindennapi beavatkozásban az orosházi orvosok is részt vettek.
– A donációs műtét talán legfőképp azért jelent kiemelkedő eseményt egy invazív betegellátással foglalkozó orvos életében, mert egy ilyen beavatkozással több beteg életét tehetjük jobbá, válhat életük könnyebbé, segíthetjük gyógyulásukat. Így történt most is – teszi hozzá dr. Irsai Ákos, az Orosházi Kórház Aneszteziológiai és intenzív terápiás osztályvezetője.

Bonyolult eljárás után vehetik ki a szerveket

A donáció menete egy igen összetett és bonyolult folyamat. Elsőként meghatározott klinikai kritériumok alapján megtörténik a potenciális donor azonosítása. Ezt követi a donorlekérdezés, amikor az erre jogosult orvos a központi donornyilvántartóból igazolást kér arról, hogy a donorjelölt nem szerepel a tiltólistán, tehát életében nem tett hivatalos nyilatkozatot arról, hogy halála esetén szervei nem használhatók fel. A negatív válasz esetén folytatódhat a folyamat.

Ha minden engedély adott, akkor következik a donorjelölt jelentése az Eurotransplant magyarországi koordinátorának. Eközben felveszik a kapcsolatot a családdal, és tájékoztatják őket.

A hatályos magyar törvények szerint csak kiskorú, vagy gondnokság alatt álló személy esetén kell a családtagok, vagy közvetlen hozzátartozók beleegyezése.

Ezzel párhuzamosan azonosítani kell a transzplantációra alkalmas szerveket, és ezeket oly módon kell kondicionálni, hogy azok a beültetésig ne károsodjanak. Ezzel párhuzamosan azonosítani kell a donor antigén profilját, vér- és vírusszerológiai vizsgálatok, valamint fertőzés kutatása történik és számos egyéb adatot kell szerezni a betegről illetve a szervekről.

– Ekkor még mindig csak donor jelöltünk van. A szervkondicionálás mellett 12 órán keresztül a kondicionáló orvosoknak meghatározott időközönként újra és újra meg kell vizsgálni és ledokumentálni az agyhalál klinikai jeleit – mondja dr. Irsai Ákos. – Összességében az egésznek a lényege ez az utolsó 12 óra. Nagyon nehéz, sok munkát és tapasztalatot igényel a szervek kondicionálása, sokszor teljes patthelyzetbe kerül a klinikus a terápiás döntések terén, ráadásul ezek a betegek gyakran nem várt módon, akár ellentétesen reagálnak a különböző terápiákra. Itt lehet vele igazán elcsúszni, és akkor az egész donáció meghiúsul – összegzi a főorvos.

Fotó: Püspöki Zsolt/Orosházi Kórház
Fotó: Püspöki Zsolt/Orosházi Kórház

Az eljárás végén három olyan orvos állapítja meg a betegnél az agyhalált, aki addig nem vett részt a műveletben. Ekkor válik a donorjelölt agyhalottá és donorrá, amiről értesítik a családot is. Eközben a koordinátor megszervezi a sebészeti teamet az alapján, hogy mely szervek lehetnek potenciálisan donációra alkalmasak. Ha az orvoscsapat készen áll, megtörténik a szervek kivétele az adott intézmény műtőjében, majd a szerveket elszállítják a fogadó kórházakba, ahol a rájuk várakozó betegek megkapják azokat.

A kórház már kapott is visszajelzést, hogy a szervdonációval két idült veseelégtelen, tartós művesekezelésre szoruló betegnek tudták a mindennapos nehézségeit megszüntetni, egészségi állapotukon javítani, testi és lelki harmóniájukat megteremteni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.