- hirdetés -

A nyárral beköszönt az utazások időszaka is, ehhez pedig sok esetben úti okmány szükséges, melyre minden magyar állampolgár jogosult. Útlevél bármelyik Kormányablakban személyesen kérelmezhető.

Kérelem benyújtásakor be kell mutatni a kérelmező lakcímigazolványát és személyazonosításra alkalmas okmányát (érvényes személyi igazolvány vagy vezetői engedély vagy útlevél). Amennyiben érvényes útlevéllel rendelkezik az ügyfél, azt kötelező bemutatni.

Kiskorú esetében mindkét törvényes képviselő hozzájárulása szükséges. Amennyiben valamelyik szülő nem tud személyesen megjelenni, hozzájáruló nyilatkozatot tehet.

Útlevél érvényességi ideje és illetéke: 6 éves kor alatt 3 évre 2.500 Ft, 6-18 éves korig 5 évre 2.500 Ft, 18-70 év között 5 évre 7.500 Ft, 10 évre 14.000 Ft, 70 év felett 10 évre 2.500 Ft.

Az útlevél legkésőbb 20 nap alatt elkészül, de számolni kell még a postaidővel is. Lehetőség van sürgősségi eljárásban igényelni, ekkor 3 nap alatt elkészül az okmány, felárral (alapilleték+29.000 Ft., igazgatási szolgáltatási pótdíj). Ebben az esetben az okmány csak Budapesten, a Központi Okmányirodában vehető át. Az azonnali útlevélkérelem esetében 1 nap a kiállítási idő (alapilleték+39.000 Ft.), ekkor csak a Központi Okmányirodában indítható az eljárás. Csekken, postán lehet az illetéket megfizetni, vagy az igénylés helyszínén bankkártyával.

A kérelem benyújtásakor gyakran előforduló hibák, hogy a kérelmező nem hozza magával a személyazonosításhoz szükséges okmányokat, vagy kiskorú esetében a két törvényes képviselő nincs jelen, illetve nem hozzák a hozzájáruló nyilatkozatot, vagy a jogerős bírói döntést a kiskorú elhelyezéséről.

 

 

 

 

 

 

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.