- hirdetés -

Témánk pontosabban: a mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványának igénylése.

Parkolási igazolványra jogosult, aki közlekedőképességében súlyosan akadályozott, látási fogyatékos, értelmi fogyatékos, autista, mozgásszervi fogyatékos, akit vaknak minősítettek, továbbá aki a magasabb összegű családi pótlékra jogosult és az erről szóló szakvélemény vagy szakhatósági állásfoglalások valamelyikével igazolja állapotát.

Az igazolvány bármely kormányablakban kérelmezhető; az eljárás illetékmentes. A kérelem benyújtható személyesen vagy meghatalmazott útján, írásbeli meghatalmazással, emellett szükséges bemutatni a személyazonosító igazolványt és lakcímkártyát, valamint csatolni az orvosi dokumentumokat.

A kérelemhez csatolandó mellékletek vonatkozásában új szabály 2016. január 1-jétől, hogy ha az ügyfél a benyújtáskor nem rendelkezik az állapotát igazoló előírt szakvéleménnyel, szakhatósági állásfoglalással mellékelni kell a súlyos mozgáskorlátozott személy közlekedőképességének minősítését elősegítő orvosi dokumentációkat. Ezek: négyoldalas háziorvosi beutaló; a mozgásszervi betegségekkel kapcsolatos fél éven belüli szakorvosi lelet, zárójelentés. Ezt követően a járási hivatal megkeresi az illetékes szervet a közlekedőképesség minősítésére.

A kérelem benyújtásakor gyakran előforduló hiba, hogy a kérelmező nem hozza magával a szükséges orvosi dokumentációt, vagy meghatalmazás esetén nincs írásos meghatalmazás.

A parkolási igazolvány kiállításához a kormányablakban készítenek fényképet.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.