- hirdetés -

Tavaly országosan egy kisvárosnyi gyerek eltűnését jelentették a rendőrségnek – hívta fel a figyelmet az eltűnt gyermekek világnapjához kapcsolódó Ezer Lámpás Éjszakája programot szervező cég az MTI-hez eljuttatott közleményében. Orosházán 16 alkalommal keresett eltűnt gyermeket a hatóság.

Az Országos Rendőr-főkapitányság Hermon körözési nyilvántartási rendszere szerint  2015-ben 16 429 14 és 18 év közötti fiatal eltűnésével összefüggésben rendeltek el nyomozást, míg a 14 év alattiaknál 2850 esetben kellett mozgósítani a nyomozó hatóságot. Összességében több mint 19 200 körözést indítottak el a rendőrök tavaly a 18 évnél fiatalabbak eltűnésével kapcsolatban. Jelenleg meghaladja a 4 ezret azon kiskorúak száma, akiket nem találnak a szülők és a hozzátartozók.

Megkerestük a témában a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságot, amelynek sajtóügyeletese elmondta, hogy az Orosházi Rendőrkapitányság 2015-ben 16 alkalommal indított eljárást 18 év alatti kiskorúak eltűnésének ügyében.

Az eljárások száma nem egyezik meg az eltűntek számával, mert egy fiatal kétszer, egy pedig háromszor ment el szülei, nevelője engedélye nélkül. A 13 eltűnt közül ketten voltak 14 év alattiak, a többiek 14 és 18 év közöttiek.

Az eltűnt kiskorúak közül 8-an önként tértek haza. Összességében elmondható, hogy egy hónapnál hosszabb ideig egyikük sem volt távol. A 16 esetből 12 alkalommal 1 napon, 1 esetben egy héten, 3-szor pedig egy hónapon belül előkerültek a keresett kiskorúak.

Ezer lámpás értük

Az eltűnt gyermekek világnapja május 25-e, ehhez kapcsolódóan hatodik alkalommal rendezik meg az Ezer Lámpás Éjszakája programsorozatot. Az eseményen 12 ezer világító lufit engednek a magasba, így szeretnék jelezni, hogy minden gyereket hazavárnak. Részletes program ide kattintva olvasható.

Az alábbi sokat mondó infografikát az ORFK Kommunikációs Szolgálata bocsátotta rendelkezésünkre.

160525_eltunt_gyerekek_1

160525_eltunt_gyerekek_2

160525_eltunt_gyerekek_3

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.