- hirdetés -

Az elmúlt hétvégén rendezte az Orosházi Sakk Egyesület a II. Orosházi Sakknapot, melynek fénypontja a Portisch Lajos nemzetközi nagymesterrel való találkozó, valamint a 24 táblás szimultán volt. Ennek apropójául kértünk villáminterjút az olimpiai bajnok sakkozótól.

Portisch Lajos 1937-ben született Zalaegerszegen. Kiemelkedő sportsikerei: Olimpiai csapatbajnoki aranyérem (Buanos Aires 1978), Világbajnoki ezüst-, Európa bajnoki aranyérem tulajdonosa. Kilencszeres magyar bajnok. Pályafutása során legyőzte a kor legnagyobb sakkozóit: Szpasszkíjt, Petroszjant, Karpovot. Számos szakkönyvet publikált. Munkásságát többször is elismerték: Munka Érdemrend arany fokozata (1978), Nemzet Sportolója (2004), Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje (2007), Budapest díszpolgára (2015).

A 20. század legnagyobb sakkozói között tartjuk számon többek között Bobby Fischert, Szpasszkíjt, Karpovot, Korcsnojt, Petroszjant és természetesen Portisch Lajost.

Portisch Lajos
Portisch Lajos naprakészen követi a sakkvilág eseményeit (Fotó: Takács Csaba)

─ Ki ellen ült asztalhoz és melyik nagymesterrel került baráti kapcsolatba?

– Mindegyikkel találkoztam, baráti kapcsolatban Bobby Fischerrel és Szpasszkíjjal voltam. Az öntörvényű Fischert tartottam a világ legjobb sakkozójának, sajnos nyolc éve elhunyt.

– Mennyi időt tölt ma a sakktábla mellett?

– Tulajdonképpen most csak egy könyvírás miatt foglalkozom a sakkal, de azért természetesen tájékozódom, hogy mi történik a sakk világában. Mivel már nem vagyok aktív versenyző, a felkészülés számomra a múlté.

– Gyerekkoromban esős napokon gombfociztunk és sakkoztunk. A mai gyerekek a számítógép előtt ülnek. Nem félti a sakk szerepét a PC-k világában?

– Nagyon is féltem. Többször hangsúlyoztam, hogy amennyi hasznot hoz a számítógép, annyit árt is. Egyszer Kaszparovot kis túlzással felelősségre is vontam, mert leült egy akkori gépmonstrum ellen játszani.

– Mit üzen a mai gyerekeknek?

– Törjék össze a számítógépeket és minél többet sakkozzanak és forgassanak szakkönyveket!

– Mit vár a mai szimultántól?

– Nem akarok minden meccset megnyerni, valószínű, hogy nem is tudnék. Kívánom ellenfeleimnek, hogy egy-két győzelmük legyen!

A szimultánt Portisch Lajos 13 győzelemmel, 9 döntetlennel és 2 vereséggel zárta.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.