- hirdetés -

Fennállásának 25. évfordulóját ünnepli idén a Nagycsaládosok Egyesülete Orosháza (NEO). E jeles eseményről 25 tevékenységből álló programfüzérrel emlékeznek meg. Ennek részeként május 22-én családi napot tartottak az egyesület Ady Endre utcai székházánál.

Családokkal, gyerekekkel telt meg az egyesület székháza előtti terület vasárnap délelőtt. 11 óra előtt már álltak a standok, és az ugrálóvárak környéke is kezdett benépesedni. Sorra érkeztek a fellépők, az udvaron már zajlottak a kézműves foglalkozások. Minden a helyére került és elkezdődhetett az egész napos születésnapi rendezvény. Az alkalmi színpadon a jelenlegi és eddigi egyesületi elnökök mellett ott volt Dávid Zoltán polgármester és Kardosné Gyurkó Kata, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) vezetője.

A mazsorettesek bemutatója, és a nagycsaládosok himnusza – a „Tavaszi szél vizet áraszt” – közös eléneklése után, Dávid Zoltán köszöntötte a megjelenteket. Beszédében kiemelte, 25 évvel ezelőtt, két rátermett, a közösségért tenni akaró hölgy kereste meg a Családsegítő Központ vezetőjeként. Elmondták terveiket, amelyre nem lehetett más a válasz, csak támogatás, biztatás. 25 évvel ezelőtt, 1991. május 17-én, mintegy 22 családdal megalakult a Nagycsaládosok Egyesülete Orosháza, Andrásik Eszternek és Szilágyiné Bella Margitnak köszönhetően.

A mazsorettesek bemutatójával vette kezdetét az egész napos ünneplés Fotó: Takács Csaba
A mazsorettesek bemutatójával vette kezdetét az egész napos ünneplés (klikk a képre) Fotó: Takács Csaba

Köszönjük mindkettőjüknek és mindazoknak, akik az eltelt évek alatt csatlakoztak ehhez az elkötelezett csapathoz. Olyan színvonalas munkát végeztek, mely méltán állhat példaként valamennyiünk előtt, s amely méltán érdemelte ki az Orosháza Városért elismerést – emelte ki a városvezető. Majd hozzátette, amikor az egyesületre gondol, három kulcsszó jut eszébe: közösség, érték, érdek. Közösség, hisz az egyesület 25 éve áll a családok szolgálatában, és építi, formálja az orosházi nagycsaládosok közösségét. Érték, hisz felelősséget vállalnak a jövő generációjáért, és felhívják a figyelmet a nagycsalád értékeire. S végül érdek, mert felvállalják a nagycsaládok érdekképviseletét.

– Az egyesület 25 évének minden pillanata a gyerekekről és családokról szólt. Büszke vagyok arra, hogy Orosházán ilyen egyesület működik, és ilyen emberek tevékenykednek – mondta a polgármester.

Életük minta mások számára

– A nagycsaládosok egyesülete az ország egyik legfiatalosabb, legdinamikusabban fejlődő egyesülete, ami képes folyamatosan megújulni és figyelni a felnövekvő generációra is – ezt már Kardosné Gyurkó Kata, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének vezetője emelte ki ünnepi köszöntőjében, hozzátéve: a gyermeknél, a családnál csak egyetlen hasznosabb dolog van az ember életében, még nagyobb család, még több gyermek.

– Az életünk minta mások számára, hiszen mi vagyunk azok, akik a nehézségek ellenére többször is igent mondtunk a gyermekvállalás örömére, igent mondtunk a gyermekeinkre és vállaltuk őket egy életre. Feladatunk, küldetésünk az, hogy ezt példaként megmutassuk másoknak, bátorítsuk a fiatalokat, hogy merjenek gyermeket vállalni. Pontosan a gyermekeink jelentik a fiatalságot, a megújulást

– mondta, majd emléklapot nyújtott át Szűcs Gabriellának, az orosházi egyesület vezetőjének, ezzel is kifejezve köszönetüket a családokért végzett 25 éves munkáért.

Az egyesület 25 éve a gyerekekről, családokról szól Fotó: Takács Csaba
Az egyesület 25 évének minden pillanata a gyerekekről, családokról szólt (klikk a képre) Fotó: Takács Csaba

Szűcs Gabriella beszédében számadatokkal támasztotta alá, milyen nagy szerepet tölt be a város életében az egyesület. Kiemelte, mintegy 180 tagcsaládja van a szervezetnek, mely megközelítőleg 900 embert jelent. A legnagyobb családban 11 gyermeket nevelnek.

A teret ezután a táncosok vették át. Közben köszöntötték azokat, akik idén 25. születésnapjukat, 25. éves házassági évfordulójukat, illetve e napon ünnepelték születésnapjukat.

Andrásik Eszter alapító tagja és első elnök volt az egyesületnek, arról kérdeztük, mit jelentett számára az eltelt két és fél évtized.
– A 25 év alatt egy nagyon jó közösség alakult ki, számomra ez nagy érték. Ez az egyesület segített terelni egy másik hivatás, a nevelőszülőség felé, melynek köszönhetően olyan tulajdonságaimat éltem meg, amit korábban nem tudtam, hogy rendelkezem vele. Nagyon elfogadó lettem, hátrányos, sérült, más viselkedésű gyerekekkel szemben és ezt nagyon jó volt megélni – fejtette ki.

Andrásik Eszter az eltelt évek alatt összesen 33 gyermeket nevelt és néhányat még nevel a mai napig is, közülük most a legkisebb kétéves. Mint mondja, erőt próbáló feladat, amit nem lehet humor nélkül csinálni, de csodálatos dolog a nagycsalád, ami egy kicsi közösség.

Az ünnepi rendezvényt rengeteg program színesítette, minden adott volt, ami szükséges egy jó születésnapi bulihoz. Természetesen az óriási, több száz szeletes torta sem maradt el, amit pezsgőbontással, magasba repülő lufikkal tettek még emlékezetesebbé.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.