- hirdetés -

Táblaavató, véradókamion, elismerések – országos vöröskeresztes rendezvénynek ad otthont Orosháza.

A Magyar Vöröskereszt országos vezetősége, a Vöröskereszt Mozgalom Világnapja és a Humanitárius Települések országos találkozója alkalmából több programot is szervez, melynek Orosháza és Mezőkovácsháza ad otthon május 27-28-án.

Először jár Orosházán a különleges véradó kamion
Először jár Orosházán a véradó kamion

Az országos rendezvény május 27-én 8.30 órától táblaavatóval veszi kezdetét, amit a Vöröskereszt bázisiskolájánál, a református iskolában tartanak. Majd közös elsősegély-bemutatón mutatják be a legfontosabb tudnivalókat a Táncsics gimnázium és a mezőkovácsházi Hunyadi János gimnázium tanulói az iskola előtti parkolóban. Közben egy különleges jármű gurul a helyszínre, a Vöröskereszt véradó kamionja, mely most először jár Orosházán. Fél 10-től várják azokat, akik vért szeretnének adni.

A Magyar Vöröskereszt véradókamionja 2006-ban kezdte meg működését. Az ország első és egyben egyetlen véradókamionja minden évben több ezer kilométert tesz meg és évente több ezer ember ad rajta vért. A jármű légkondicionált, fűthető, orvosi szobával, négy vérvételi ággyal, adminisztrációs helyiséggel felszerelt. Üzembe helyezése óta több mint 40 ezer ember nyújtotta itt segítő karját véradásra, összesen 18 ezer liter vért gyűjtöttek, amivel 120 ezer embernek segítettek a véradók.

A Vöröskereszt világnapi ünnepségét 17 órától tartják az Alföld Gyöngye Hotel és Konferenciaközpontban, a szervezeti megbeszéléseket követően elismerést nyújtanak át mindazoknak, akik sokat tettek/tesznek e szervezetért. Szombaton, Mezőkovácsházán folytatódik a program, ahol 10.30 órától a helyi művelődési központban tartják a 6. Humanitárius Települések országos találkozóját.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.