- hirdetés -

Ez is kiderült az Orosházi Libamájfesztiválon, ahol a rossz idő ellenére több mint 5 ezer ember volt kint. Több száz adag libamájat osztottak ki és különleges libamájételeket is kóstolhattak.

Az elmúlt hétvégén és pünkösdhétfőn megvolt az idei esztendő első nagyobb fesztiválja Orosházán. Bár az időjárás erősen közbeszólt, a szervezők örömmel nyugtázták, hogy sokan látogattak ki az Alföld Gyöngye Hotel parkjába.

– Több mint 5 ezer ember döntött úgy a négy nap alatt, hogy a hideg idő és az eső ellenére eljön az Orosházi Libamájfesztiválra – összegzett Fejes Róbertné alpolgármester. – Ahogy korábban is mondtuk, a szórakozás mellett elsősorban a gasztronómiára, a libamáj ételek népszerűsítésére helyeztük a hangsúlyt. A rendezvényen számtalan libamáj különlegesség, libacomb, libamell, előételek, főételek, desszertek is kaphatók voltak. Öröm volt látni, hogy megtelt az étterem, sokan ették végig a menüsort. Az orosházi Merian Foods Kft is felvonultatta termékei zömét, melyből alig maradt. A főzőbemutatók alatt pedig kiosztottunk 500 adag libamáj kóstolót Varga Károly 13-szoros olimpiai bajnok szakács és a Békés Megyei Culinary Team közreműködésével – tette hozzá a területért felelős alpolgármester.

Azt, hogy Varga Károly mesterszakács mit szeret legjobban készíteni a libamájból, korábbi videónkban már bemutattuk.

A Békés Megyei Culinary Team vezetője, Ambrus György olimpiai bajnok mesterszakács a szakmai konferencián és a fesztiválon is elmondta, a libamáj egy valódi csúcsgasztronómiai termék, ami akár a kaviárhoz vagy a homárhoz mérhető, és erre büszkének kell lennünk.
– Kijelenthető, hogy a világ gasztronómiájának szüksége van az orosházi libamájra, a kiváló minőségű magyar alapanyagra. Nem csak a norvégok, a franciák, a dánok, hanem mi, magyarok is a legmagasabb fokon tudunk bánni ezzel az alapanyaggal – fogalmazott Ambrus György. Hozzátette, szakácsként látja, hogy a piacon a magas feldolgozottságú, pácolt, panírozott termékek iránt nő az igény, és ez alól a liba sem kivétel.

Ambrus György is adott kóstolót a libamájas remekművekből (klikk a vasárnapi képekért) Fotó: Domján Róbert
Ambrus György is adott kóstolót a libamájas remekművekből (klikk a vasárnapi képekért) Fotó: Domján Róbert

– A libamájfesztivál kiváló alkalom arra, hogy megmutassuk a háziasszonyoknak, a szépen szeletelt, kihűtött, jól élvezhető libamáj kisütéséhez csupán négy perc szükséges. Ehhez pedig érdemes hazai zöldfűszereket adni, és máris kimagaslóan magas ízélményt kapunk. Bízzunk a saját, hazai termékekben, hiszen kiváló alapanyagok állnak rendelkezésünkre itthon is – fogalmazott Ambrus György.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.