- hirdetés -

Bár még Orosházán egyet sem igényeltek, az országban összesen 480 zöld rendszámú gépjármű van.

A magyar jogrendben tavaly július elseje óta létezik a környezetkímélő jármű kategóriája, és szeptembertől elérhető a zöld rendszám. A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának (KEK KH) tájékoztatása szerint a 2016. március 18. napjáig zöld rendszámmal rendelkező gépjárművek száma 480 darab volt Magyarországon.

Közlekedési, Hírközlési és Építésügyi Minisztérium rendelet alapján zöld színű rendszámtáblával láthatók el a nulla emissziós autók, a tisztán elektromos hajtással működő gépkocsik (5E környezetvédelmi osztályba soroltak), a növelt hatótávú plug-in hibrid gépkocsik (minimum 50 kilométeres hatótávval), valamint a külső töltésű hibrid autók (minimum 25 km-es hatótávval).

Így néz ki a zöld rendszám (Fotó: Jedlik Ányos klaszter)
Így néz ki a zöld rendszám (Fotó: Jedlik Ányos klaszter)

– A zöld rendszám kiváltását a tulajdonos el tudja indítani a jármű forgalomba helyezésekor, az időszakos vizsga során, vagy pedig egy különálló szemle alapján. A közlekedési hatóság által kiadott műszaki adatlap fogja igazolni, hogy a gépjármű megfelel a zöld rendszám kiadásához szükséges feltételeknek. Ezt a műszaki adatlapot kell bemutatni a kormányablakban a zöld rendszám kiadásához szükséges eljárás megindításakor – tudtuk meg Lustyikné Papp Anikótól, az Orosházi Járási Hivatal vezetőjétől.

Megtudtuk, egy pár zöld rendszámért 8500 forintot kell fizetni a kormányablakban, viszont a rendszám változása miatt forgalmi engedélyt is kell cserélni, ami 6000 forintba kerül.

A zöld rendszámos környezetkímélő gépkocsik Budapest teljes területén ingyenesen parkolhatnak, sőt már néhány vidéki nagyvárosban is ez a helyzet, mint például Debrecenben, Kaposváron, Pécsen, Székesfehérváron.

Az orosházi és a tótkomlósi kormányablakban még nem volt zöld rendszám kiadására irányuló igény.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.