- hirdetés -

Az Orosházi Kórházban az elmúlt hónapokban jelentős változások kezdődtek, ami érintette az egyes osztályokat és szakágakat is. Az urológia is új helyre költözött, ráadásul új főorvos, dr. Rácz Oszkár vezeti év elejétől a szakmai munkát.

Új vezető, de régi motoros – már ha egy orvosra mondhatunk egyáltalán ilyet. De dr. Rácz Oszkár rögtön megnyugtat, nyugodtan mondhatjuk így is, hiszen 1990-ben került az Orosházi Kórház urológiai osztályára segédorvosként. Azóta kisebb megszakításokkal itt is dolgozik, előbb szakorvos, majd adjunktus lett, míg 2011-től főorvosként gyógyítja a betegeket, idén január 28-tól pedig ő vezeti az urológiai szakág munkáját.

Az úgynevezett invazív mátrix rendszerbe a sebészet, a traumatológia, a fül-orr-gégészet és az urológia tartozik. Az urológia immár szakágként működik, a kórház hatodik emeletéről leköltözött az elsőre, de megmaradt a korábban 22 ágyas fekvőbeteg részlege. Pontosabban ennél jóval többet is nyertek.
– Nemcsak a működési mód változott, hanem helyileg is egy funkcionális egységet sikerült az urológiának alkotni az első emeleten. Korábban az urológiai szakrendelés a rendelőintézet 2. emeletén volt, az urológiai osztály a kórház 6. emeletén, a műtők pedig a negyediken. Nem volt egyszerű így dolgozni, állandóan ingázni a betegek között – fogalmaz dr. Rácz Oszkár.

– Most a járóbeteg-ellátás a szakrendelő első emeletén, a 119-es, 120-as rendelőben zajlik, ehhez szervesen kapcsolódik ugyanazon a folyosón az urológiai fekvőbeteg-ellátó egység, illetve diagnosztikai endoszkópos vizsgáló egység. Így egy helyen tudjuk az urológiai betegek ellátását végezni. Ráadásul a központi technológiai tömbben a központi műtő is az elsőn van, így jelentősen lerövidültek a betegutak, nem kell lifteztetni a műtött pácienseket.

Az urológián jelenleg három jól képzett, tapasztalt szakorvos gyógyít hét szakdolgozó segítségével, akik az invazív mátrix tagjaként a sebészeti illetve a traumatológiai szakág tevékenységébe is besegítenek. Ezen felül a műtőszolgálattól van még két olyan műtősnő, akik urológiai profillal rendelkeznek.

dr. Rácz Oszkár azt mondja, az urológiai részleg rengeteget nyert az átalakításokkal (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
dr. Rácz Oszkár azt mondja, az urológiai részleg rengeteget nyert az átalakításokkal (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Az ágyszám tehát maradt, de az ágyak kihasználásban van változás.
– Az invazív intézet rugalmas kapacitás kihasználást tesz lehetővé. Ha az ágyszámunk kevés, akkor az invazív intézeten belül akár a sebészetre, akár a traumatológiai részre tudunk urológiai beteget fektetni, és fordítva, amennyiben a társszakmák vonatkozásában bizonyul a kapacitás kevésnek, akkor az urológiai szabad kapacitás terhére lehet a betegellátást biztosítani. Ez a forma eddig bevált, jól működik – mondja a főorvos.

Hozzáteszi, az urológia sokat nyert a kórházi fejlesztésekkel, a központi műtő beindításával teljesen új műtéti helyen és műtéti körülmények között tudnak dolgozni.
– Számunkra ez óriási előrelépés, mert eddig a műtétekhez sem az igazán megfelelő fényviszonyok, sem pedig megfelelő tágasságú műtőterem nem állt rendelkezésre. További eszközfejlesztésben is gondolkodunk, a kórházi alapítvány biztosít pályázati lehetőséget a daganatos betegségek diagnosztikájánál elengedhetetlen biopsziás pisztoly beszerzésére – ismerteti a legfontosabb tervet dr. Rácz Oszkár.

Hozzáteszi, nekik is haladni kell a korral, egyre kisebb megterhelést jelentő beavatkozásokat kell kifejleszteni, ami egyre rövidebb kórházi benntartózkodást tesz lehetővé.
– Ez az urológia vonatkozásában praktikusan az egynapos sebészeti beavatkozások bővítését és az ezekhez szükséges eszközök fejlesztését jelenti. A cél, hogy a műtét után a beteg 24 órán belül az otthonába tudjon távozni. Most azon dolgozunk, hogy ezt minél előbb elérjük Orosházán is – zárta dr. Rácz Oszkár.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.