- hirdetés -

Három kategóriában, a megye 51 rendőre versenyez Orosházán május 4-én.

Többen érdeklődve figyelték csütörtök délelőtt miért rendőrök irányítják a forgalmat a Huba – Rákóczi – Móricz utcai kereszteződésben. Mielőtt bárki találgatásba kezdene, eláruljuk; a rendőrök csupán a karos forgalomirányítást gyakorolták, ugyanis a Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság hatodik alkalommal rendezi meg Orosházán a rendőrök szakmai közlekedési versenyét május 4-én.

A megmérettetést három kategóriában hirdetik meg. Az említett kereszteződésben zajlik majd a karos forgalomirányítás, a piactéren pedig nehezített rutinpályán a rendőrmotorosok és rendőrautósok teljesítenek. De mindezek előtt a versenyzőknek – összesen 51 – a Petőfi Művelődési Központban egy KRESZ- és egy szakmai tesztlapot kell kitölteniük.

Április 28-án is rendőrök irányítják a forgalmat a kereszteződésben (Fotó: Melega Krisztián)
Április 28-án is rendőrök irányítják a forgalmat a kereszteződésben (Fotó: Melega Krisztián)

Kis Rozália rendőrfőhadnagy, baleset-megelőzési előadótól megtudtuk, a karos forgalomirányításon a szakmai zsűri figyeli többek között a versenyző ruházatát, hogyan váltják egymást a kereszteződésben, a bot szabályos kezelését, a rendőr mozgását és határozottságát. A versenyzőknek az is feladat, hogy a karjelzések mellett szóban is utasítsák a közlekedőket, ha azt a helyzet megköveteli.

Gyakran bizonytalanok, ha rendőr irányít

–  A rendőrnek teljes lényével kell irányítania a forgalmat, fontos, hogy mozdulatait értsék a közlekedésben résztvevők. A zsűri kiemelt figyelmet fordít majd arra is, hogy a forgalom irányítása közben mosolyog-e a versenyző – emelte ki Kis Rozália.

Mint megtudtuk, április 28-án is gyakorolnak a versenyre, így az említett kereszteződésben jövő héten csütörtökön délelőtt ismét rendőrök irányítják a forgalmat. A látottak alapján elmondható, a mostani nemcsak a rendőröknek volt jó alkalom a gyakorlásra, hanem az autósoknak, gyalogosoknak és kerékpárosoknak is, hogy felelevenítsék az erről tanultak. Tapasztaltuk, sokakban nagy a bizonytalanság, ha rendőr irányítja a forgalmat a közlekedési lámpák helyett.

Még 2013-ban készült videós anyagunkban Kis Rozália rendőrfőhadnagy segítségével a karos forgalomirányítás szabályait ismételtük át.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.