- hirdetés -

Kövek, autógumik, bokrok az utak mentén – jellemző kép Orosházáról is. Viszont ezek engedély nélküli kihelyezéséért akár 50 ezer forint bírságot is kiróhatnak a porták tulajdonosaira.

Orosháza utcáit járva rengeteg út menti akadállyal találkozhatunk, melyeket maguk a lakók tesznek ki a házuk elé. Általában ezzel az emberek célja megakadályozni azt, hogy a frissen ültetett gyepükre parkoljanak az autósok. Többféle megoldással is találkozhatunk: van aki elfektetett gumiabroncsba ülteti a virágait, sziklakertet telepít, köveket tesz ki, csöveket fúr le a földbe vagy sövényt ültet közvetlenül az út mellé. Ezek a megszokott és sokak által bevettet módszerek viszont rendeletekbe ütköznek és szabálysértésnek minősül.

– Az út menti terület ugyanúgy közterületnek minősül, viszont a porta tulajdonosa felel azért, hogy rendben legyen a terület a ház előtt. Az út menti akadályok kihelyezését két önkormányzati rendelet is tiltja – fogalmazott Kovács Péter, közterület-felügyelő.

Az ellenőrzések során kép is készül az út menti akadályról (Fotó: Rosta Tibor)
Az ellenőrzések során kép is készül az út menti akadályról (Fotó: Rosta Tibor)

Elmondta, hogy az egyik a 12/2015 közterület használat rendjéről szóló rendelet, a másik pedig a 18/2013-as közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértéséről szóló rendelet, melyek egyértelműen megfogalmazzák, hogy a fent említett tevékenységgel szabálysértést követnek el az érintett lakók. Ez helyszíni bírsággal büntethető, amely 5 ezertől 50 ezer forintig terjedhet, illetve közigazgatási hatósági eljárás is indulhat a ház tulajdonosa ellen.

– Az út mellé közvetlen nem szabad elhelyezni különböző tárgyakat és növényzetet, hiszen ezt a KRESZ is tiltja, gondoljunk itt akár sövény- vagy fa ültetésre, sziklák, csövek és gumi abroncsok kihelyezésére. Ezek mind veszélyeztetik a közlekedés biztonságát, ugyanis a sofőrök nem tudnak megfelelően manőverezni, ha meg akarnak előzni egy balesetet – tájékoztatott Kovács Ferenc, közterület-felügyelő.

Kiemelték, Orosházán több ezer cím van, ahol út menti akadályok vannak, akad olyan kirívó eset is, hogy egy egész utcán keresztül találkozhatunk sziklákkal és növényzettel közvetlen az út mellett. Az út menti akadályok problémája már hosszú ideje fennáll, ezért arra kérik a lakosságot, hogy mihamarabb távolítsák el az azokat a házuk elől, ezzel is elkerülve a felesleges bírságokat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.