- hirdetés -

A nyaralási szezon közeledtével egyre többen keresik fel a kormányablakot, hogy európai egészségbiztosítási kártyát, közkeletű szóval élve „kék kártyát”, vagy EU kártyát igényeljenek . Ezt a járási hivataltól kapott információink alapján a következőképpen tehetik meg.

A kártyát az a személy kérheti, aki Magyarországon egészségügyi ellátásra jogosult és biztosítása rendezett. A kártya alkalmas arra, hogy az, akinek a birtokában van, az EGT tagállamai, valamint Norvégia, Svájc, Lichtenstein és Izland területén való ideiglenes tartózkodás során orvosilag szükségessé váló egészségügyi ellátást vehessen igénybe.

A kormányablakban, a postai és elektronikus úton, ügyfélkapun  keresztül igényelt kártyát az ügyfél postán kapja meg, Békéscsaba, Luther u. 3. szám alatti igénylés esetén viszont azonnal kiállítják.

A kártya érvényessége alapesetben 3 év. Az első kártya kiállítása, lejárt kártya pótlása és névváltozás miatti csere ingyenes. Elvesztés, lopás, rongálódás, megsemmisülés, még érvényes kártya pótlása 3000 Ft.

Az igényléshez szükséges egy formanyomtatvány, személyazonosító igazolvány, lakcímkártya és TAJ kártya. Tipikus hiba, hogy ha a kérelmező helyett más jár el, akkor nem csatolnak meghatalmazást.

Külföldön a kártya tervezett ellátásra, gyógykezelésre nem, csak szükségessé váló ellátásra jogosít az adott orvos szakmai döntése alapján (pl. dialízis, oxigénterápia, szülés).

Vannak olyan díjak, melyek alól az EU kártya birtokosa sem mentesül, ezért ajánlott utasbiztosítás megkötése, ha valaki idősebb, kezelt betegsége van, vagy kifejezetten aktív pihenés, sportolás (síelés, túrázás) céljából utazik külföldre; a kettő együtt biztosítja a teljes körű ellátást.

Végül kiemelendő, hogy az EU kártya itthon nem használható a TAJ kártya helyettesítésére!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.