- hirdetés -

Sorozatot indítunk, amelyben a mindennapi ügyintézéshez hasznos információkat nyújtunk olvasóinknak. Heti váltásban, a polgármesteri hivatalban és a járási hivatalban intézhető ügyeket veszünk sorba.

A polgármesteri hivatal földszintjén intézik anyakönyvi ügyeinket.

Lassan 2 éve, hogy elektronikusan rögzítik minden lakos ún. anyakönyvi eseményét (születés, házasságkötés, haláleset). A bejegyzésekről lehet anyakönyvi kivonatot kérni. Érdekesség, hogy korábban minden ilyen eseménynek külön könyve volt, abban kellett megkeresni az adatot. Az új rendszer könnyebben kezelhető, egyszerűbb a keresés a kivonatok készítésekor.

Általánosságban elmondható: első ízben kiadott anyakönyvi kivonat díjmentes. Újabb igénylés esetén 2.000,- Ft, ezt illetékbélyeg formájában kell leróni (postahivatalokban vásárolható). Készpénzben, illetve bankkártyával nem lehet fizetni, kizárólag a postahivatalokban megvásárolható illetékbélyeggel lehet leróni az eljárási illetéket. Természetesen vannak az illetékmentességnek egyéb, speciális lehetőségei, melyekről az anyakönyvvezetőknél lehet érdeklődni.

Teljes hatályú apai elismerő nyilatkozat: költség- és illetékmentes. Egyre gyakoribb, hogy élettársi kapcsolatban születnek a gyermekek, így a gyermek családi jogállását egy jegyzőkönyvben rögzítik. Fontos tudni, hogy az apai elismeréshez mindkét félnek jelen kell lenni, érvényes személyazonosító okmányokkal kell érkezni, a családi állapot igazolása is szükséges, pl. elvált családi állapot esetében a válás tényéről szóló jogerős bírósági döntést feltétlenül hozni kell. A kismamának a nőgyógyásztól igazolást kell hozni a szülés várható időpontjáról.

Házasságkötés: költség- és illetékmentes (hétköznapokon)

Attól függően, ha házasságkötés hétvégi, ünnepélyes keretek között zajlik, ott rendezési költség megfizetése szükséges. Amennyiben hétköznapi, nem ünnepélyes házasságkötés mellett dönt a pár, úgy költségmentes a házasságkötés. A házasságkötési szándék bejelentéséről jegyzőkönyvet (1 évig érvényes) vesz fel az anyakönyvvezető.

Mindkét félnek jelen kell lenni, szükséges: személyazonosító okmány, születési anyakönyvi kivonat, elvált családi állapot esetén a válás tényéről szóló jogerős bírósági döntés.

Házassági névmódosítás: Egyre többen élnek azzal a lehetőséggel, hogy a házasság időtartama alatt, vagy annak felbontását követően módosítják viselt nevüket. Ehhez szükséges: érvényes személyazonosító okmány, lakcímkártya, születési, ill. házassági anyakönyvi kivonatok, elvált családi állapot esetében a válás tényéről szóló jogerős bírósági döntést.

Amennyiben nem Orosházán kötöttek házasságot, a házasságkötés tényét az elektronikus anyakönyvi rendszerben az illetékes anyakönyvvezetővel rögzíteni kell. Az eljárás díja 3.000,- Ft, az új névviselési formáról anyakönyvi kivonat kérése további 2.000,- Ft.

Időhatékonyság érdekében valamennyi eljárásnál telefonon történő időpont egyeztetést javasolt. 06 (68) 413-022

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.