- hirdetés -

Magyar-orosz szakos bölcsész, tanár, néprajzos muzeológus, a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum nyugalmazott igazgatója, több mint egy évtizede fotózza a természet szépségeit. Dr. Grin Igornak a napokban nyílt kiállítása Orosházán, ahol az érdeklődök a szigetközi és svédországi utazásának legszebb képeit tekinthetik meg.

A Szigetköztől Stendörrenig címet viselő tárlat március 17-én nyílt meg a Városi Képtárban. Az esemény zenei aláfestését a Liszt Ferenc Művészeti Iskola növendékei biztosították gitárszólójukkal. A több mint 25 kép a folyópartok, ligetek és erdők csendességét, nyugalmát és szépségét sugározzák.
– Ezek az alkotások tiszta rajzúak, ugyanakkor titokzatosság, sejtelmesség van bennük. Szerepet adnak a nézőnek is: sugallják, hogy éld csak bele magad te is, és képzeld el, hogy te most ott vagy. Minden művészetnek az ad értelmet, hogy magával ragadja közönségét, miként most dr. Grin Igor képei is ezt teszik – hangsúlyozta Banner Zoltán művészettörténész, a Munkácsi Mihály Múzeum nyugalmazott főmuzeológusa, aki csütörtök délután nyitotta meg barátja és volt kollégája fotókiállítását.

Elmondása szerint a fotóművész képei nagyon közel állnak a festészethez, de mindeközben megőrzik fotójellegüket is. Ennek többek között az állhat a hátterében, hogy dr. Grin Igor egyik példaképe a 19. századi orosz tájképfestő, Ivan Ivanovics Siskin.

dr. Grin Igor képei legfőképp a természetet ábrázolják (Fotó: Rajki Judit)
dr. Grin Igor képei legfőképp a természetet ábrázolják (Fotó: Rajki Judit)

– A természet szépsége megunhatatlan, így addig meg nem állok, amíg úgy nem érzem, hogy azt a munkát befejezettnek tekinthetem – emelte ki  dr. Grin Igor, aki 11 évvel ezelőtt, nyugdíjba vonulását követően kezdett el fotózni. – Ahogy telik az idő, megfigyelhető, hogy egyszerűsödnek a képeim. Egyre több minden marad el, aminek nincs ott a helye, hiszen ahogyan azt egy híres magyar fotográfus mondta német mintára: fényképezni annyit jelent mint elhagyni, tehát a kép akkor válik képpé, ha nincsen rajta felesleg – mondta az egykori múzeumigazgató, aki portrékat is szívesen készít, de döntően tájakat fényképez.

– Mintha az ember egy verset írna, úgy igyekszem megdalolni a táj szépségét. Képeim úgymond kis dalok akarnának lenni a természet tiszteletére – nyilatkozta az OrosCafénak az amatőr fotós, akinek elmondása szerint képeit még külföldön is elismerik.

Fotóit nem először láthatta az orosházi közönség. Alkotásait előbb egy Zene és Képzőművészet című 2011-es közös tárlat során, majd a tavalyi önálló kiállítása alkalmával csodálhattuk meg, mely a Szülőföldünk szelíd szépsége címet viselte.

A Szigetköz és Svédország nagyon szép tájait tükröző fotókiállítás április 11-éig tekinthető meg a Városi Képtár nyitvatartási idejében.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.