- hirdetés -

Az európai TISPOL akcióhoz csatlakozva három napos, országos ellenőrzésre készül a rendőrség a hosszú hétvégét követő napokban, március 16. és március 18. között – írja a police.hu.

Az akció keretében a passzív biztonsági eszközöket ellenőrzik a rendőrök, így fokozott figyelmet fordítanak a biztonsági öv, a gyermekbiztonsági rendszerek és a bukósisak előírásszerű használatának ellenőrzésére.

A rendőrség hangsúlyozza, hogy a passzív biztonsági eszközök nélkül jelentősen megnő a halálos sérülések esélye. A biztonsági öv és a gyermekbiztonsági rendszerek használati arányának tovább növelése nélkülözhetetlen a balesetben elhunytak számának, valamint a sérülések súlyossági fokának csökkentése érdekében.

Fokozott ellenőrzésekre számíthatnak a közlekedők
Fokozott ellenőrzésekre számíthatnak a közlekedők (archív fotó: Melega Krisztián)

2015-ben a halálos kimenetelű balesetek száma 1,7%-kal, a súlyos sérüléses balesetek száma 2,9%-kal, míg a könnyű sérüléses baleseteké 2,4%-kal nőtt. Az elmúlt évben közúti balesetben 2014-hez képest 18-cal többen, összesen 644-en veszítették életüket.

A TISPOL SEATBELT ellenőrzést egy évben kétszer hajtják végre, ennek során a TISPOL tagállamok rendőri erői – így a magyar rendőrség is – a közlekedésbiztonsági helyzet javítása és a közlekedők biztonságának szavatolása érdekében a passzív biztonsági eszközök használatát fokozottan ellenőrzik Európa közútjain.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.